В "Гранитна зала" на Министерския съвет приключи церемонията по приемственост в изпълнителната власт. На нея служебният премиер Гълъб Донев прие властта от министър-председателя в оставка Кирил Петков.

Вижте снимки

"От името на нашето коалиционно правителство ви предавам управлението на страната. Противно на внушенията в общественото пространство, условия за апокалипсис в България няма. Няма заложени мини, клопки, подводни камъни, които да отклоняват вниманието ви от подготовката на честни предсрочни избори. Погрижихме се хората да не усетят ръста на цените на тока, както и сложихме таван на цените на електроенергията за бизнеса. След 12 години застой само за 7 месеца направихме истинска газова диверсификация. Това ще ви помогне. С пускането на газовата връзка с Гърция хората ще могат да усетят намаляването на цените. Няма да се наложи да гасите пожари в социалната система", заяви Петков. 

По думите му, в бюджета има излишък от 1,5 милиарда лева.

"Надявам се да продължите по нашия път борбата с корупцията. И като говорим за нея, разчитам на новите министри да не забравят, че нашето правителство беше свалено толкова бързо, защото ударихме схемите за милиарди. 10 години тези пари обогатяваха малцина избрани, вместо да отидат за всички българи", добави Кирил Петков и пожела успех на служебния премиер. 

Снимка: БТА

От своя страна Гълъб Донев наблегна на спазването на Конституцията от страна на новото правителство и очерта като приоритети пред него цената на природния газ, цените изобщо на горивата, ремонтът на пътищата и протестът на пътностроителните фирми.

"Преди час дадохме клетва да спазваме Конституцията и законите на страната, клетвата вече е в сила", обърна се Донев към своиите служебни министри. "Пожелавам ви характер, смелост мъдрост, за да отстоявате с всеки свой подпис и решение националния интерес. Запазете известна дистанция от властта, за да не губите връзка с хората. Държавата, за която обикновено се говори като за нещо извън нас, всъщност сме самите ние. Очаквам от всеки от вас работа на 100 процента и умни решения, съобразени със законите", изведе като най-важното пред своя екип служебният премиер.

Снимка: БТА

Той добави още, че очаква "умни и ефективни решения, които имат за цел подобряване живота на хората, а не са поредните ефектни послания". Предстоят ни месеци с нажежени политически страсти, констатира Гълъб Донев, поради което призова служебните мнистри да запазят добрия и диалогичния тон.

"Имаме за задача да възстановим добрия тон и продуктивния диалог. Все още има надежда за това. Пожелава кураж и успех на всеки един от вас!"", завърши краткото му обръщение, последвало това на отиващия си премиер Кирил Петков.

Снимка: Bulphoto

След кратките слова новият министър-председател лично представи на вече бившия всеки един от служебните министри в кабинета "Донев".

По ресори министрите ще се срещнат в съответните ведомства, за да предадат работата си.

Снимка: Булфото