Като ползотворно и довело до конкретни резултати определи посещението си в Северна Македония премиерът Кирил Петков. Той се похвали, че диалогът е започнал по най-конструктивния начин. И изведе на първо място като постигнат резултат декларирането от Северна Македония, че няма териториални претенции, а ние от своя страна ще я наричаме така, без официалното наименование РСМ. Другото важно постижение било договорката за самолетна линия София-Скопие-София. 

"Първо искам да кажа, че няма никакви рискове от никакви санкции, това бяха фалшиви новини и фалшиви интерпретации. На Балканите исторически ние винаги сме мислели, че някоя велика сила ни е проблем или очакваме помощ от някоя велика сила. Е, стига толкова, оттук нататък зависи от нас, никой друг не може да ни свърши работата, освен ние самите", коментира премиерът пред българските медии в края на визитата си в Скопие.

Кирил Петков подчерта за пореден път, че няма промяна в българската позиция, а само надграждане. "Аз потвърждавам съществуващата позиция, както е, и я надграждаме, допълнителните елементи на надграждането ще бъде функция на работните групи", уточни премиерът.

Той разясни, че със северомакедонския му колега се разбрали да загърбят омразата и това ще е основен приоритет на работните групи.

"Ние трябва да премахнем езика на омразата. Да имаме след това вкарване на тези общи успехи в реалните учебници. Да, може да не са решени всички въпроси, но тези, по които имаме общо мнение по тях, да намерят място в тези учебници", коментира той.

И потвърди онова, което официалната власт в Северна Македония от години внушава, обратно на историческата истина - че у нас е имало фашистки режим.

"В отделни части на историята има негативни исторически факти. Фашисткият режим в много европейски страни е направил много ужасни неща, но тези действия не са свързани с националността на тези режими", каза Петков и призова да го наричаме само "фашистки режим", но не и "български фашистки режим".

"Трябва да говорим за фашистки режим, но не да говорим за "български фашизъм". Ще се опитаме да се разграничим. Историческите факти да бъдат такива, каквито са", отсече Кирил Петков в отговор на въпрос дали ще бъдат премахнати обидните надписи по фасади в гозападната ни съседка за "българите фашисти".

Петков съобщи, че след срещата с президента Стево Пендаровски очаква до 60 дни югозападната ни съседка да изпрати свой посланик у нас, какъвто няма от много време, а той да бъде "проактивен човек". Президентът на Северна Македония го уверил, че веднага щом му предложат човек за поста, ще подпише указа.

"Който има критики за нашия подход, нека да покаже по-добър резултат", обърна се към критиците на визитата Петков, който разкри, че подготовката е била направена за няколко дни преди срещите и е дал резултат фактът, "че те приеха ръката".

Петков уточни, че срещите между работните групи на двете страни ще бъдат всяка седмица, но на ротационен принцип, а всяка отделна група сама по себе си ще провежда заседание един път месечно. Той им препоръча, като се срещат, да говорят за нещата, по които вече сме се разбрали, а "не само да се говори за нещата, по които още не сме се разбрали".

"Няма да има периоди на липса на тези срещи, защото трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата", зарече се министър-председателят. "Лично аз и Ковачевски ще реагираме, ако има деструктивно поведение", предупреди той членовете на бъдещите работни групи, както и на смесената комисия, която до този момент работеше по проблемите в учебниците и историческите спорове. 

"Всякакви групи, които се опитват да направят стрес в новия подход, трябва да бъдат лимитирани, от двете страни - да не трупат дивиденти от нещо, което е даже може би историческо за двете страни", подчерта Петков позицията си, че няма да допуска несъгласие и конфронтация.

"Аз много се радвам, че до този момент коалиционното споразумение се спазва стриктно. И всички министри, включени в тези работни групи, изявиха същото желание да направим реални резултати, което другите не са постигнали", коментира Петков. В това го уверили вече министите на културата, на външните работи, на образованието, на икономиката и иновациите.

Той не отговори кой авиопревозвач ще поеме линията София-Скопие-София, но не скри, че в началото вероятно държавата ще подпомогне новата линия, която трябва да се разработи като успешен бизнес модел и в самолета да не летят единствено участниците от работните групи.

"За да тръгне моделът, предвиждам, че може да има някакъв вид помощ, но така трябва да бъде направен моделът, че да съществува дългосрочно с бизнес план", коментира премиерът. 

Снимка: БТА

"Много е важно да бъде така работеща линията, че да не зависи от политици. Това е въпрос на избор на капацитет на самия самолет, на разписание, на свързаност с другите полети", добави Петков.

Той разкри, че е било обсъдено "част от потенциалните туристически пакети да бъдат общи, за да не летят само работните групи, за да привличаме туристи на Балканите".

"Аз много се радвах, че докато ние обядвахме, двамата министри /б.а. - на транспорта/ седяха един срещу друг и вече обсъждаха отсечки. Мисля, че не си доядоха яденето", коментира Кирил Петков. Той похвали Николай Събев и изрази радостта си, че е приел да стане транспортен министър, защото бил сред най-успешните бизнесмени у нас и се амбицирал да осъществи авиолинията. 

По темата за жп линия Кирил Петков каза, че не са навлезли в точни детайли, но двамата транспортни министри щели да дават общи изявления след заседанието на всяка работна група по инфраструктурата.  "Но факт е, че е просто немислимо да сме 21-ви век и да няма железница между двете столици!", възкликна Петков.