Вече е задължителна незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев, обяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Той я поиска заради обществената поръчка, обявена от МВР, за реинженеринг и аутсорсване на системата на частна фирма.

"От няколко дена екипът, който пишеше "Визия за България" в сектор "Сигурност" се занимаваме с една обществена поръчка, която обяви МВР. Тя е за близо 1,5 млн. лв. и касае оптимизация на вътрешноорганизационните процеси в МВР и реинженеринг на процесите. Отворих речника, защото МВР си служи със странни и сложни думи. Това е цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на процесите", каза Добрев.

Той обобщи, че в "държавата на ГЕРБ вече приемаме за нормално IT специалист да купува ваксини и да ваксинира овце и кози.

"Свикнахме, че е абсолютно нормално съдържател на фризьорски салон и козметичка да надгражда системата на Търговския и имотен регистър. В държавата на ГЕРБ вече приемаме за нормално ИТ специалист и служител в градска мобилност да купуват ваксини и да ваксинират овце и кози, и да печелят такива обществени поръчки. Държавата на ГЕРБ вече свикна, примири се, че е абсолютно нормално съдържател на фризьорски салон и козметичка да надграждат ИТ системата на търговския и имотен регистър, разкритикува вторият след Нинова. Според червените по този начин държавата дезертира от системата за сигурност, защото я предоставя на външна фирма.

"Ние всъщност аутсорстваме дейност. Не просто товароразтоварна, ние аутсорсваме управленска дейност с тази обществена поръчка", възмути се Добрев, като посочи, че в поръчката вече се говори за създаване на нова структура в МВР за повишаване на ефективността му.

По думите му, ако бъде разгледана обществената поръчка, хората ще останат с впечатление, че БСП внася втори вот на недоверие. "Защото всички наши мотиви от вота на недоверие само от преди месец и половина присъстват в тази поръчка. Тогава бяхме смешни. Искам да разбера как се чувства днес ръководството на МВР. Ако ние бяхме смешни, нека кажат днес те какви са. Аз не мога да ги оприлича", каза Кирил Добрев.

"Министерство с милиард бюджет и 60 хил. служители, Академия на МВР с милиони бюджет - това е абсолютно нелепо. Това е признание, че Радев и политическото ръководство са некомпетентни", каза Добрев. "Сега вече цялото МВР се дава на обществена поръчка", изригна той.

"Освен нелепо, това е и опасно, защото касае националната сигурност. Това е абсурдно, да се повери на частна фирма", коментира и Корнелия Нинова.

Добрев разкри и колко са възмутени полицаите, които коментирали помежду си последната хрумка на вътрешния министър в затворена група във Фейсбук.

"Спрете веднага обществената поръчка, министър Радев, и не ни мъчете повече", гласи пост на служител на МВР, цитиран от Добрев. "Настоявам публично да излезе Радев и ръководството на министерството, и да се извинят на всички служители в МВР", отсече зам.-шефът на соцпартията.

Добрев добави, че няма да говори за финансовото измерение на обществената поръчка. Цената й е била от милион и половина лева. "Тук говорим за визия и стратегия, защото когато се явяват политици на избори, те предлагат управленски модел. ГЕРБ управлява от десет години. Само преди една година имаха обещания, имаха стратегия за МВР. Имаха за всяко населено място полицай. Ами, ако не дай Боже реинженеринг каже че не може полицай във всяко село, какво правим?", попита зам.-председателят на левицата. Според него се предлага сливане на политическото с нещо съвсем различно. Добрев информира, че МВР е бюджет от милиард лева и има 60 хиляди служители и Академия на МВР с милиони бюджет.

"Трябва да кажа, че това е абсолютно нелепо и че това всъщност е признание, че Радев и политическото ръководство са некомпетентни. И тук обаче възникват два големи въпроса: Защо министър Радев и политическото ръководство не се опрат на професионалното ръководство? Смята ли министър Радев, че професионалното ръководство на МВР е некадърно? Въпреки чистките тези десет години в системата на МВР, смятам, че останаха много специалисти.

Означава ли, че министър Радев не разчита на академията на МВР?", попита Кирил Добрев. Той припомни, че има катедра по организация и управление на труда в системата на МВР и те нямат никакво отношение по този процес. "Това не е ли явно признание,че държавата дезертира не от даването на обществени поръчки, а от управленски функции.Настоявам както публично беше обявена тази обществена поръчка, публично да излязат министър Радев и ръководството на МВР и да се извинят на всички професионалисти в МВР. Незабавната им оставка е просто задължителна", заключи Кирил Добрев.