Председател на БСП трябва да стане този, който знае как да мобилизира партията и как да убеди обществото, че след Бойко Борисов ще стане по-хубаво.

Това каза по bTV зам.-председателят на партията Кирил Добрев, който е сред номинираните кандидати за председател на левицата.

Изборът ще е на 26 април, а преди дни стана ясно, че засега номинираните кандидати са 21. Убедително води Корнелия Нинова с 31 номинации, следва я Кирил Добрев с 13.

"Искаме да модернизираме и демократизираме партията. За мен повечето кандидатури дават по-широк спектър на кампанията, както и повече идеи. Този тип избор дава възможност на нови хора да се запишат в партията. Като участник в тази кампания по номинирането ще направя всичко възможност да бъдем насочени към политиките, а не към технологията", каза Добрев и отбеляза, че "апаратната зараза е по-силна даже от коронавируса".

"Хората искат от нас да сменим това порочно управление, а не кой ще яхне коня. Какво значение има кой ще го яхне, като конят е стар и болен. На места е куц, а някъде даже няма кон, а само един кандидат-ездач. Всичките ни усилия трябва да бъдат насочени в това да стегнем партията, да я подготвим програмно, организационно и кадрово, защото там издишаме. Това е и основната цел в тази вътрешнопартийна кампания и ми е много мъчно от това, което се случва", каза още Кирил Добрев във връзка с внушенията по места, че е по-добре всяка организация да излъчи по един кандидат.

Добрев заяви, че стои зад реформирането на партията и превеждането й от такава, каквато е в момента, в нова и модерна европейска партия. Стои зад това да се проведе демократичен избор, а кампанията да е насочена навън и БСП да покаже как може да се справи с ГЕРБ.

На 29 февруари в страната се проведоха десетки конференции за отчет на изминалия четиригодишен период, съобщиха от БСП. В периода на отчети социалистите по места изслушват народни представители, европейски депутати, общински съветници, общински ръководства и приемат оценка за работата им, както и за провежданите политики от БСП. Обсъждат се предложения и се приемат решения за действията на БСП в следващия четиригодишен период.