Депутатът от БСП Кирил Добрев "нападна" колежката си от ГЕРБ Десислава Атанасова по повод на неин свален пост за почистването на пътищата. Г-жо Атанасова, не питайте кой чисти, а как са проведени търговете, обърна се към депутата от ГЕРБ зам.-председателят на социалистите.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пусна в неделя пост във фейсбук заради липсващото снегопочистване и два часа по-късно го свали. Това разказа на извънредна пресконференция на "Позитано" 20 зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

"Тежката артилерия на ГЕРБ, жената фурия написа: "Три часа от Благоевград до София! АПИ, кой почиства тая магистрала? Искам имена! Писна ми Борисов и ГЕРБ да са виновни за всичко", цитира Добрев.

"Трябва да имаш смелостта да задаваш въпроси и смелостта да получаваш отговори за тях", коментира той по повод свалянето на поста.

И посочи, че тези, които строят пътищата, те и ги и почистват.

"Г-жо Атанасова, те са същите, на които дадохте 1 милиард и 300 милиона, за да си приберат техниката. Не питайте кой чисти, а питайте как са проведени търговете. Защото, ако те бяха проведени както трябва, и пътищата щяха да са качествени, и почистването нямаше да е на това ниво", продължи зам.-председателят на БСП.

Предлагам всички снегорини да се съберат в София и да стачкуват срещу БСП, предложи на шега той. Миналата седмица, на 12 декември, от Камарата на строителите в България проведоха протестно шествие. Поводът за демонстрацията бе, че строителните фирми се чувствали използвани от опозицията за политически цели. Разпространявали се недоказани твърдения за корупция в строителството.

Поводът за пресконференцията на червените бе да разкажат как се живее в едно българско село. Селото е Галиче, а разказвачът - неуспялият кандидат за кмет от БСП Тошинов. Сутринта той изминал стокилометровото разстояние до столицата за пет часа. И този факт даде нова посока на пресконференцията - снегопочистването.

"Миналата седмица България направи своя принос в организираното политическо движение. Група от фирми, които управляват ресурс от близо десет милиарда европейски средства стачкуваха срещу опозицията. Бяха извадили работници и тежка техника, докато босовете на фирмите бяха приемани на всички нива в държавата. Протестираха срещу това, че едва ли не опозицията плюе по бранша и сме ги наричали корумпирани. Нищо не са разбрали! Ние сме недоволни от начина и от системата, която управлява европейските средства. Ние не сме недоволни от работниците, от инженерите, които вършат своята работа. Недоволни сме от начина, по който се възлагат поръчките, от начина, по който се изпълняват и от начина, по който се приемат накрая - дали са качествени или не", каза в началото на пресконференцията Кирил Добрев.

Недоволни сме от начина, по който се възлагат поръчките, от начина, по който се изпълняват и от начина, по който се приемат накрая - дали са качествени или не", уточни той. Добрев даде за пример клипче от миналата седмица, в което във Велинград асфалтират при 5 см. сняг. "Замълчахме си. Нормално е - инженерингови решения, закъснели. Вчера обаче пробваха в друга община да асфалтират вече при 20 см. сняг. Щом при 5 се е получило, защо да не пробват и при 25, при положение, че 24 часа вали! Не трябва обаче да се задава въпросът защо този път след година и половина ще се напука и защо после пак ще се борим за некачествени пътища", коментира Добрев. Той отбеляза още, че и в София улиците не са били почистени.

БСП настоя да бъде освободен началникът на РУ на МВР в Бяла Слатина Красимир Йончев, защото не може да се справи със ситуацията в Галиче, както и проверка на Областната дирекция на МВР Враца. В противен случай от левицата ще поискат оставката на вътрешния министър Младен Маринов, обяви Кирил Добрев.

По думите му, Галиче е символ на ретромутренската държава.

Поводът е скорошен инцидент със семейна собственост на загубилия кандидат за кмет на селото от социалистическата партия Веселин Тушинов. Той разказа пред медиите, че на 12 декември е имало палеж в семейния му обор, което, по думите му, е опит да се унищожи семейството му, както и други свидетели срещу бившия кмет Ценко Чоков .

Няма държава, закони в това село, надявам се да има намеса, помощ за хората, защото както е тръгнало, няма да остане един свидетел срещу групата на Чоков, настоя Тушинов.

БСП няма да позволи нито един от нейните членове, застъпници и симпатизанти да бъдат подложени на физически, финансов тормоз, декларира Кирил Добрев.