"Няма нищо лично в решението за пенсиониране на проф. Кантарджиев. Няма и път назад". Това коментира пред "Лице в лице" по bTV здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

"При достигане на пенсионна възраст е нормално да се пенсионираш, няма нищо извънредно. Няма път назад, въпросът е приключен. Как може пенсионирането на някой да води до протести не разбирам", добави Кацаров и каза, че проф. Ива Христова е заменила Кантарджиев по негово предложение. Относно анализа за високата смъртност по време на пандемията здравният министър заяви, че част от проблема е това, че предишното правителство са управлявали кризата политически и предизборно.

Относно анализа за високата смъртност по време на пандемията здравният министър заяви, че част от проблема е това, че предишното правителство е управлявало кризата политически и предизборно. "В основата на големия брой смъртни случа е това, затова правим анализ за последната година за високата смъртност", добави министър Кацаров.

Относно освободеното ръководство на болница "Лозенец" заради съмнения за финансова щета на НЗОК и незаконни трансплантации Кацаров заяви, че са получавани сигнали от посолствата на други държави за фалшиви самоличности. "За всеки един от случаите за трансплантации на украинци, молдовци, реципиенти, донори от посолствата на други държави, са извършвани проверки и изпращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и министъра на здравеопазването - Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Никаква реакция от тези органи. Тази документация не е съхранявана. Покровителствали са този процес. Имало е превантивна бюлетина на Интерпол, да предупредят че в България се очаква процес на трафик на органи и незаконни трансплантации, това е заметено под килима, имам тези документи. Институции са покровителствали този процес", каза още Кацаров.

Според него и трябва и да се помисли какво става с трансплантирането от трупнидонори у нас: "За цялата минала година са трансплантирани само от два трупни донора, средно годишно за последните 10-15 години са 15, средно 100 донорски ситуации искам да видя", добавя той.

Кацаров обясни, че болници, където да се извършват трансплантации, има, но липсват донори. Освен това той заяви, че трансплантациите в болница "Лозенец" ще продължат.