Ако хората не се ваксинират масово през лятото, през септември е възможно да има нова вълна на COVID-19. Това заяви пред bTV служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Колективен имунитет

"Намаляването на броя на заразените се дължи на това, че времето е такова, хората са навън, а и премина последната вълна. Повечето експерти очакват, че без масово ваксиниране, есента ни очаква нова вълна. Не искам никого да плаша, но ако не се ваксинират хората, това е много вероятно", подчерта д-р Кацаров.

Същевременно министърът ще предложи удължаване на срока на епидемичната обстановка с два месеца, защото предполага, че след това ще има ново Народно събрание.

"Това не е първият път, когато ми предлагат да стана министър. През последните години това се е случвало няколко пъти", заяви още министърът. Той отказа да съобщи от кого е идвало предложението, като каза: "Те си знаят, не е важно".

Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет. Д-р Кацаров обясни, че е възложил да бъде проведено епидемиологично проучване, което да определи колко души са се срещали с вируса. 

Изследването ще е представителна извадка на населението и ще включва анкета, серологично изследване, проверка на клетъчен имунитет. По думите му така ще има достоверни данни, тъй като сегашните били официални и непълни.

"След проучването ще можем да дадем прогноза, но е необходимо хората да се ваксинират. Едно от нещата, които се обсъждат във връзка с туризма, е да се организират безплатни PCR тестове на хората, които влизат у нас. Другото е да се вдигне възрастта на децата при правенето на тези тестове", добави той.

НОЩ

Кацаров обясни още, че Националният оперативен щаб (НОЩ) е закрит в средата на април и няма да бъде възстановен, тъй като не е необходим.

"Беше работна група, която да съветва предишния министър. Беше назначен да съобщава лошите новини. Решенията според закона винаги са вземани от здравния министър, щабът никога не е бил упълномощен да го прави", обясни министърът.

"Зелените" коридори

С последната си заповед той разпореди приоритетно да се ваксинират хората над 60-годишна възраст. Последваха критики от неговия предшественик Костадин Ангелов. "Той е в предизборна кампания", каза Кацаров.

"Аз казах, че 20% от хората над 60 са ваксинирани до този момент. Всъщност процентът е около 16. От тази група всички останали са в риск. С втора доза са още по-малко - 5%", каза д-р Кацаров.

"За мен е важно да се ваксинират възрастните хора. Не отстъпвам и на сантиметър от това. Готов бях да отида до край и да кажа "само възрастните и никой друг", коментира служебният здравен министър.

Той добави, че според него ваксинационните сертификати са ограничаване на човешки права.

"Стигнахме твърде далеч в борбата с коронавируса", подчерта служебният министър на здравеопазването.

 

 

На въпрос дали е ваксиниран - той заяви, че засега не е, но може да се имунизира по-нататък във времето.

"Преболедувал съм и не съм ваксиниран. Засега смятам, че не се налага. Като лекар казвам, че преболедувалите също имат нелоши антитела", обясни д-р Кацаров.

Рокади в министерството

 

Д-р Кацаров беше категоричен, че промени в министерството със сигурност ще има.

"Ако някой ще си тръгва, ще му кажа лично", подчерта той, но отказа да посочи имена, за да "запаси достойнството на всеки един".