Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева цитира завета на Васил Левски от площада на Карлово - родния му град, където днес се честват 183 г. от рождението на Апостола. "Преди да му окачат въжето, взел причастие и се изповядал", изчете Караянчева мемоарите.

В словото си тя отбеляза, че "Апостола, е осъзнал, че времето е във времето и то нас обръща и не само затваряне, а приобщаване, че българско не трябва да има цар, а всекиму своето, че всички трябва да живеят с едни чисти и свети закони".

Цвета Караянчева цитира пасажи от текстове и спомени на български писатели, описвали Васил Левски, а по средата на словото прекъсна с призив.

"Не от месии се нуждаем днес, не от калпави родолюбци и нравоучители, а от водачи, от люди разсъдливи, готови от себе си да отрекат за общото благо", каза председателят на НС в словото си, в което направи впечатление, че са използвани и архаични книжовни думи.

"Днес вместо права, отстояваме правомощия, от чуждо име съдим, допуснахме в речта си думи, които не струват и грош, но както учим децата си на признателност, трябва да учим и себе си на разкаяние и смирение, не да възкачваме и сваляме кумири", каза Караянчева.

"Докато по пътя към Бесилото на Апостола крачат самопровъзгласили се нови спасители, нам трябва съвършена свобода, не сянка на свобода, рече нявга Каравелов - "за да бъде човек свободен, трябва да желае свобода и другимо", заключи Цвета Караянчева.

Президентът Румен Радев произнесе също слово, но от площада на град Левски, който носи името на Апостола.