Внесеният от ГЕРБ проект за Конституция е само първа покана за разговори, това не е окончателен вариант, коментира пред журналисти в Златоград председателят на НС Цвета Караянчева. Тя присъства на церемонията за освещаване и откриване на паметник на Момчил Юнак, който е издигнат на ГКПП- Златоград.

Във вторник започват преговорите по отношение събирането на подписи в подкрепа на проекта за нова Конституция. Преговорите ще бъдат в парламента с всички парламентарно представени групи, които са заявили желание да разговарят с ПГ на ГЕРБ, допълни Караянчева. Според нея младите хора са изчезнали от протеста. Ние отговорихме на исканията за Велико народно събрание, за промяна в конституцията, посочи парламентарният председател.

"Винаги сме чували какво казват хората, които протестират. Няма нищо по-хубаво от това българските граждани да изразяват свободно мнението си, стига да не пречат на другите граждани, защото всички имат права", заяви Цвета Караянчева. По думите й предлаганата от ГЕРБ промяна е само една покана за разговори. Някой се опитва да каже, че едва ли не това ще бъде Конституцията, окончателната, единствената и само на ГЕРБ, това са абсолютно злонамерени говорители, смята Караянчева.

Тя допълни, че Великото народно събрание ще напише конституцията и ще наблегне на основните глави, които трябва да се променят.

Оказа се, че има много компетентни по тази тема в България, смята парламентарният председател. Тя уточни, че се предлага и промяна в Изборния кодекс с предвидени 200 мажоритарни и 200 пропорционално избрани народни представители, за да има по-голяма представителност. Ако съберем гласовете за свикване на ВНС, мисля, че това е начина, да се направят избори, да влезне по-голямо представителство в парламента, да се чуят много различни мнения, защото конституцията е основен закон, който трябва да бъде направен по волята на народа, смята Цвета Караянчева.