Заседание на Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа. Това обясни председателят на парламента Цвета Караянчева пред Нова телевизия. Така тя отговори на критиките от опозицията, че институцията ще работи различно в условията на извънредното положение.

"Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той работи в извънредна ситуация. По Конституция той е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, които говори опозицията, е безпочвено“, категорична беше Караянчева и заяви, че обвиненията на опозицията са "пълни глупости".

Вчера беше решено Народното събрание да започне работа на извънреден режим. Решението беше взето в пленарна зала с гласовете на 115 от народните представители.

"В момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от председател на Народното събрание, от народни представители, от президента и от Министерски съвет. При необходимост мога за 24 часа да свикам парламента. Ако днес се появи такова предложение аз още утре мога да го свикам", посочи председателят на НС.

Тя бе категорична, че никой няма право да заплашва живота на работещите в парламента.

"Работим повече от 15 мин. в затворено помещение и няма възможност за разстояние от 2 метра помежду ни. С нас работят и още около 100 служители на НС. Те могат да работят от вкъщи. Ако се наложи обсъждане на извънредни мерки, ние веднага можем да се съберем и да съкратим срока за обсъждане", коментира Цвета Караянчева и добави, че има възможност комисиите да работят, защото заседанията се провеждат в зала "Изток", която побира повече от 100 души.

Тя каза още, че не е вярно, че в момента народните представители не работят. По думите й, всеки има някакво задължение, с което работи по различни законопроекти.

"Защо г-жа Нинова спря конференциите си по места, ако нямаше реална заплаха? Парламентарната демокрация умря, Конституцията е застрашена - това са пълни глупости. Трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава", заяви категорично председателят на Народното събрание.

.