Родопа ни зарежда и ни учи, Родопа е нашата планина, заяви Цвета Караянчева в словото си при откриването на традиционния Празник на чевермето в Златоград. Председателят на Народното събрание припомни, че живее в Родопите, според нея в "най-хубавата и най-гостоприемната планина с най-хубавите хора". Цвета Караянчева поздрави жителите на Златоград за празника, с който са съхранили традицията и я продължават. Където и да се чуе, родопската гайда пее и плаче, пее и се радва, тя радва сърцето ни, тя ни говори, допълни председателят на парламента.

Трябва да научим нашите деца, че сме силни и горди, защото имаме традиции, имаме история, посочи Цвета Караянчева. Тя пристигна на празника пременена в автентична народна носия. Гости от страната и от съседна Гърция се събраха на Празника на златоградското чеверме, който представя етнографските и фолклорни традиции на региона. Празнично шествие, водено от 111 гайдари, сред които и кметът на Златоград Мирослав Янчев, премина през града.

Родопа и Златоград са търсен път и искан дом, заяви в приветствието си кметът Мирослав Янчев. Според него празникът зарежда със силата традициите на Златоград.

Част от празничното множество спази традиционното вече за фестивала на чевермето изискване да бъдат облечени в народни носии.