Оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта, подадени след жестоката катастрофа край Своге, няма да решат проблемите, но са морален акт на поемане на политическа отговорност. Това каза пред Нова телевизия председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

"Подкрепям и тримата министри, но дали оставките им ще бъдат гласувани, не мога да кажа. Това зависи от премиера и от коалиционния съвет, който ще е в понеделник. Това, което бъде внесено в парламента, ще бъде гласувано", обясни тя.

Караянчева каза още, че парламентарната група на ГЕРБ като цяло не е съгласна с оттеглянето на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, но всичко зависи от решенията на Коалиционния съвет.

"Как може един министър да знае какво се случва на всички нива в администрацията? Има много хора, които трябва да отговарят за отделните проблеми. На парламентарния контрол в петък Нанков отговори на 16 въпроса и дори депутатите от опозицията му ръкопляскаха, защото е изключително компетентен", коментира Караянчева.

Тя допълни, че следващата седмица в пленарна зала ще бъде обсъден законопроектът за задължителното поставяне на колани в автобусите. Идеята обаче срещала сериозна съпротива.

Председателят на НС беше категорична, че няма да има предсрочни избори и коалицията ще изкара пълен мандат. Според нея обаче коалиционните партньори са допуснали една голяма грешка - да си говорят през медиите. Караянчева се надява след последния коалиционен съвет комуникацията вече да се случва по друг начин.

"Отношенията са динамични. В една коалиция понякога по-малките партии се притесняват, че ще се обезличат и посланията, които изпращат към своите избиратели са по-емоционални, защото трябва да покажат, че са фактор в тази коалиция", смята председателят на НС.

По повод старта на политическия сезон и напускането на БСП Караянчева заяви, че това е заявка за начало на предизборната кампания.

"БСП сега тръгва сред хората, а ние сме постоянно при тях. Работата на парламента е да бъде конструктивен и да решава проблемите. Трябва да има дебати, но не трябва да се стига до лични нападки. Това дразни хората и ги кара да сменят канала на телевизора", каза председателят на парламента.