Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че петима от шестимата депутати, на които главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета, вече са го дали. Пред БНТ тя уточни, че очаква днес и последният да подпише декларацията за отказа си от имунитет.

"Разбира се, тези шест народни представители вече са си заявили, че се отказват от имунитета си и днес последният ще подпише документа, който ще пратим на главния прокурор, за да може да се възбуди наказателно преследване", заяви Караянчева в сутрешния блок на БНТ.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да свали имунитета на 6-ма депутати, за да започне наказателно производство срещу тях. Трима от тях са от "Воля" (Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов), двама от БСП (Елена Йончева и Георги Михайлов) и един от ГЕРБ (Борис Кърчев).

Според Караянчева няма политически чадър над никого и това се доказвало с акциите на прокуратурата в последните седмици и даде за пример за прозрачност и искането на имунитет на депутат от ГЕРБ. 

"В последните няколко месеца виждаме акции, които наистина показват, че не е на мода политическият чадър. Защото ако имаше някакво преследване към определени хора, нямаше да има и народни представители от ГЕРБ", каза председателят на НС.

Тя даде за пример за прозрачност и искането на имунитет на депутат от ГЕРБ.

След като се разбра за искането на Цацаров, лидерът на "Воля" Веселин Марешки не даде еднозначен отговор дали ще се откаже сам от имунитета си, или ще трябва парламентът да реши. Днес Кръстина Таскова обяви пред bTV, че все още не е решила дали да си даде имунитета. Пред "NOVA" Пламен Христов уточни, че е решил да се откаже от имунитета си. От своя страна народните представители на БСП и ГЕРБ решиха доброволно да се откажат от него.

По повод проблемите с кворума в Народното събрание, Караянчева коментира, че социологическите проучвания показвали, че няма да има предсрочни избори и призова опозицията да се върне в парламента. Миналата седмица имаше проблем с кворума след отказа на народните представители на БСП да се регистрират. Колегите им от ДПС пък обявиха, че ще се регистрират едва когато ГЕРБ осигурят кворум.

"Но като народни представители ние трябва да си вършим работата. Аз мисля, че играта с кворума не носи позитиви нито на опозицията, нито на управляващите и ако колегите, които напускат залата си мислят, че от това ще получат по-голямо одобрение, не, хората очакват ние да работим. Преди два дена казах, че явяването на работа като депутат в Народното събрание е морал и граждански дълг", каза още Караянчева.