Министърът на икономиката Емил Караниколов обеща скорошно решение на водната криза в Перник.

"Основен приоритет ни е осигуряване на вода за Перник и се надявам, че до 2-3 дена правителството ще излезе с конкретно предложение. Работим, много сме напреднали. Просто ни дайте още един ден или максимум два, за да представим решението", каза той.

Според министъра към момента "Стомана"-Перник няма "жизнена нужда" от вода:

"Аз съм в постоянен контакт с управителите на "Стомана"-Перник. Към момента те нямат жизнена нужда от това количество вода. Нека към момента не създаваме напрежение в Перник, че освен водата, ще има и съкращения".

По темата за номинацията на Емил Димитров - Ревизоро министърът смята, че той е фигура, която ще се справи със задачите. Ресорът е много тежък и му трябва такъв човек, каза Караниколов. Самият той имал прекрасни отношения с Нено Димов.

Междувременно Специализираната прокуратура публикува на страницата си част от доказателствения материал относно водната криза в Перник.

От обвинението са категорични, че до кризата нямаше да се стигне, ако екоминистърът в оставка Нено Димов не беше разрешил вода от язовир "Студена" да отива за промишлени нужди.

Водната криза в Перник доведе до нова проверка на полицията и прокуратурата, този път в Благоевград. Институциите влязоха в Басейнова дирекция "Западнобеломорски район". От дирекцията потвърдиха, че проверката е свързана с източването на язовир "Студена".

"Има служители на прокуратурата, които разглеждат документи, които вече Басейнова дирекция е предоставила на всички контролиращи органи, имащи отношение към проблема с язовир "Студена". Когато има информация, която ще представлява интерес, ще бъде предоставена на всички медии. Информацията за осъществената контролна дейност от страна на Басейнова дирекция е налична на сайта на Басейнова дирекция", каза в късния следобед представител на Басейнова дирекция - Ралица Кукова - директор в Дирекция "Контрол".

В момента дебитът на язовир "Студена" значително е намалял до обеми, приближаващи критичния минимум.

Вижте снимки >>

Седем наказателни постановления са издадени за нарушения, констатирани през месец декември миналата година, като две от тях са наложени на ВиК Перник за подаване на питейна вода към "Стомана индъстри" в условията на наложен режим и за нарушаване на министерска заповед за използваните водни обеми от язовир "Студена".

Басейновата дирекция контролира водните обеми в реките и язовирите в Югозападна България, както и графиците за водоползване от операторите и собствениците на ВЕЦ на основа на прогнозите от НИМХ. За неспазване на плана за водоползване ВИК Перник беше санкционирана от Дирекцията. Въпреки одобрените количества от 1 млн. куб. м водният оператор е изразходвал през ноември заявените 1,5 млн. куб. м.

Междувременно президентът Румен Радев заяви, че очаква всеобхватно разследване на водната криза в Перник, която отдаде на липсата на прозрачност и отчетност в управленския модел.