Трябва да се постави край на войната между институциите, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в студиото на "Тази събота" на bTV.

"Нагледал съм се на политически войни", каза Каракачанов, който направи препратка към "Боянските ливади" и отбеляза, че такива конфликти само разделят обществото.

Докато се водят такива войни, от фокуса на управлението излизат важните теми като демографската криза, образованието и случващото се със земеделието, където 300 души са си направили латифундии.

"От изказването на президента на конференцията на началника на отбраната за състоянието на българската армия, от диалога там не съм останал с впечатлението, че ни няма доверие. Напротив, той похвали правителството, че е отделило достатъчно средства, които дори са изненадали военнослужещите", заяви военния министър.

Снимка: bTV

"Не съм съгласен (с констатациите на президента Радев). Тежки думи са. Звучат апокалиптично. Винаги със се стремял да укрепвам държавността, а не да я развалям", каза Каракачанов.

"Отделихме пари за полицията и армията, това ли е разлагане на държавността?", попита вицепремиерът в отговор на изказванията на Радев.

Що се отнася до въпроса за доверието между властите, Каракачанов отбеляза, че няма такова понятие в конституцията, а най-висшата власт в България е парламентът.

"Не знам кой трябва да поеме политическата отговорност за кризата с водата в Перник. По-добре да се види кога е източван язовирът и какви са причините и тогава ще се окаже, че не става въпрос за политика, а за други действия, свързани с печалби", каза Каракачанов.

Вицепремиерът е убеден, че разследването ще докаже какво се е случило и къде е отишла водата. Той заяви, че местното ВиК не е спазило разпоредба на Нено Димов за намаляване на употребата на вода през ноември месец миналата година.

Нено Димов продължава да има неговата подкрепата, каза Каракачанов, но той не го посещава, защото не иска това да се изтълкува като политическа демонстрация.

Министърът на отбраната се изказа и в подкрепа на командира на ВВС ген. Цанко Стойков, чиято експертиза е изнесла сделката за изтребителите Ф-16. Според него няма петно върху името на Стойков, нито обвинения или санкции, а и проверката на МО не е установила нищо противозаконно в неговите действия.

Не трябва да се използва армията за политически цели, заяви Каракачанов, който категорично "не си е позволил" такова нещо, защото ненапразно по конституция армията е деполитизирана и тези слухове за военни преврати са безпочвени.

Красимир Каракачанов коментира и случая, при който Ангел Джамбазки е бил хванат да шофира след употртеба на алкохол. Всички правим грешки, но то й си е признал, за разлика от много хора и ще си понесе последствията, заяви лидерът на ВМРО.