Внесох в Министерския съвет Концепцията за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в България и мерките за реализацията им и ще настоявам тя да се приеме, съобщи вицепремиерът по обществения ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО - Българско национално движение Красимир Каракачанов, цитиран от пресцентъра на партията.

От ВМРО припомнят, че още през февруари Каракачанов е представил за обществено обсъждане документа, а през април концепцията е била представена и за разглеждане от отделните министерства. Тя предстои да бъде включена официално в дневния ред на правителството, посочват от партията.

"Няма повече време за отлагане, прекалено дълъг стана списъкът с убийства, побоища и насилие, извършвани от представители на циганския етнос над хората в страната. Само за последните два месеца станахме свидетели на поредица от криминални деяния, които нагнетяват нетърпимост и страх в обществото. А ситуацията в с. Розино, където и циганите искат изселването на циганска фамилия, която тероризира цялото село, е достатъчно показателна, че има нужда не от последващи действия на полицията, а от превантивни мерки от страна на държавата", допълва Каракачанов.

От ВМРО припомнят ключови моменти от концепцията. Част от мерките са да се спират помощите, когато децата не ходят на училище и при отказ от преквалификация и започване на работа, да се премахнат незаконните гета, да се прекрати престъпната практика деца да раждат деца, да се полага обществено полезен труд и т.н.