Политиците в Скопие имат шанс да се поправят, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който заедно с президента Румен Радев участва в отбелязването на Празника на военните парашутисти днес в София.

Тъй като сме на военен празник, представете си, че чуха командата от Брюксел "Свободно, поправи се!", обаче, като ги виждам, не са разбрали за какво става дума, защото вчера, след два дена отново "тупане на топката", историческата комисия се прибра без никакъв резултат, коментира Каракачанов.

Той научил от членовете на българската част на комисията, че е имало съвсем умишлено "тупане на топката", демонстративно напускане на залата от страна на трима от представителите на Северна Македония с аргумент за приключило работно време. Така няма да стане, но ако не са го разбрали, толкова по-лошо за тях, коментира Каракачанов.

На въпрос какъв ще е резултатът, ако сроковете не бъдат спазени, Каракачанов коментира, че ако те не се изпълнят "има антре, стоят в антрето, в коридора".

Според вицепремиера България не трябва да се съобразява с други държави, а трябва да реши проблемите си. Как да тълкуваш факта, че преди пет дни македонският премиер казва "аз събрах комисията и им дадох инструкции да работят бързо и да постигнат съгласие", а самата комисия два дена по-късно шикалкави и тупа топката. Значи, или не го слушат, или някой лъже, и в двата варианта обаче, нас не ни устройва това, коментира Каракачанов.

Попитан има ли полезен ход българската държава след негативните новини от Брюксел по отношение на Северна Македония, Каракачанов заяви, че полезният ход е бил направен с решението на Министерския съвет. Както виждате, пак бяхме най-благородни, но поставихме много ясни условия, които изискваме да бъдат спазени и сме определили срокове. Както виждате, не само България преценява, че нещата в Скопие не вървят така, както трябва, и Франция наложи своята позиция, каза вицепремиерът.

Попитан за критики срещу него заради жест в телевизионно студио, Каракачанов прикани да се гледа самото предаване и добави, че е показал какво е направил австралийският убиец като жест към цялото българско общество. Не съм адресирал този жест към публиката или към някого, просто показах какво получихме всички ние, заяви той, като добави, че сега някои се опитват да използват това предизборно.