Вицепремиерите от "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, както и министърът на околната среда Нено Димов са внесли предложение правителството да изработи специална позиция против налагането на санкции срещу Унгария. Това обяви лично военният министър и лидер на ВМРО. По думите на Какаракачанов искането им трябва да бъде разгледано от Министерския съвет на заседанието му днес или следващата сряда.

На последната си сесия Европарламентът подкрепи доклад за налагане на санкции срещу Будапеща заради действия на правителството на премиера Виктор Орбан, които нарушават граждански свободи и  засягат неприкосновеността на съдебната власт и свободата на медиите. От българските евродепутати тези от ГЕРБ, Ангел Джамбазки от ВМРО и Момчил Неков от БСП гласуваха против решението, защитавайки Орбан. Сега казусът отива в Съвета на ЕС. 

Ето какво написа снощи Каракачанов в профила си във Фейсбук: 

"Като лидер на ВМРО - Българско национално движение подкрепям твърдото отстояване на вътрешнодържавните интереси, както и позицията да не бъде допускана намеса в националните въпроси на суверенните държави в рамките на Европейския съюз. Подкрепям позицията на представителя в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, който беше един от първите, които защитиха не само Виктор Орбан и Унгария, но и нуждата от нова политика по посока на ЕС - Съюз на националните държави.

Ето защо смятам, че трябва да бъдем категорични и да защитим националната идентичност на България, като се противопоставим на крайната мярка срещу Унгария, наложена именно заради изразеното различно мнение и отстояването на националните интереси от страна на нейния министър-председател, каквато всъщност е и работата на всеки държавен ръководител.

Като заместник министър-председател и министър на отбраната и като член на Министерски съвет ще направя каквото е необходимо, за да защитя интересите и националната идентичност на България. С моя колега - вицепремиера Валери Симеонов и с министъра на околната среда и водите Нено Димов инициирахме свикването на оперативен съвет на Министерски съвет именно по тази тема".