Министерството на отбраната /МО/ изпрати писма до фирмите "Патриа" и "Дженерал Дайнамикс", че прекратява процедурата за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътните войски, съобщиха от ведомството.

Ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория й етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание, припомнят от МО.

До прекратяване на процедурата се стигна, след като министърът на отбраната Красимир Каракачанов възложи на специална политико-военна работна група да направи информативни срещи с представители на фирмите относно възможностите за намаляване на цените. От разговорите стана ясно, че това е невъзможно без съществена промяна на изискванията на тактико-техническите задания по проекта, които биха позволили на фирмите да предложат алтернативни технически решения при запазване на изискваните бойни способности на машините. В същото време евентуална промяна в изискванията би довела до дискриминиране на отстранените вече участници в процедурата, посочват от българското военно ведомство.

От него добавят, че междувременно министърът на отбраната възложи на ръководството на държавното дружество "ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ" ЕАД да проучи възможностите за организиране на съвместно производство на бойни машини на територията на България с максимално участие на българската отбранителна индустрия.

Когато този доклад е готов, ще се реши как да се процедира.

"Най-вероятно обаче, тъй като това ще отнеме време, ние ще подготвим цялата експертиза и смятам, че е редно да не се прибързва, а следващото българско правителство, следващият министър на отбраната или да я продължи, или да иска още пари от парламента, да продължи нещата", коментира преди дни Каракачанов.

Какво предвиждаше процедурата

Проектът за нова бойна техника за Сухопътните войски предвижда придобиването на не по-малко от 90 единици бойни бронирани машини за механизирано отделение, както и не по-малко от 60 единици специални (осигуряващи и обслужващи) бронирани машини. Предвижда се придобиване на система за обучение (тренажори, симулатори, документация и др.), автоматизирана система за управление на огъня на самоходна минохвъргачна батарея (АСУОСМБ) за три за батальонните бойни групи, както и комуникационна и информационна система за групите.

Прогнозната стойност за нова бойна, специална техника и допълнително оборудване възлиза на 1464 млн. лв. с ДДС, като се извършва на (прогнозно) разсрочено плащане до 2029 г. За 150-те единици бойна и специална техника са заложени 1224 млн. лв., а за системи и допълнително оборудване - 240 млн. лева.

Кои бяха двете фирми на финалната права?

"Патриа" (Patria) е собственост на Финландската държава (50,1%) и норвежката Kongsberg Defense & Aerospace AS (49,9%). Patria на свой ред притежава 50% от норвежката Nammo (един от най-големите производители на амуниции и ракетни двигатели) и заедно тези три компании формират водещо северно партньорство в областта на отбраната.

"Дженерал Дайнамикс" (General Dynamics) е глобална аерокосмическа компания от военната индустрия. Произвежда от бизнес самолетите Gulfstream и бойни превозни средства до подводници и комуникационни системи с ядрено захранване. Предлага продукти и услуги в бизнес авиацията; бойни машини, оръжейни системи и боеприпаси; IT; корабостроене и кораборемонт.