Политиците да спрат експериментите с изборния закон. Това каза пред БНТ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той заяви, че връщането на стария праг на преференциите е правилно решение от страна на премиера Борисов.

По думите му е нужно партиите да се фокусират да свършат това, което са обещали на избирателите си, а не да си играят с избирателния закон. Той коментира и намерението на ГЕРБ да върне темата за мажоритарния вот на дневен ред, както и концепцията за итеграция на ромите и предложените промени в Закона за въоръжените сили.

ВМРО се обяви против текстовете, с които преференциите се ограничаваха, напомни Красимир Каракачанов.

Той допълни, че реакцията на премиера Борисов за промените в Изборния кодекс е била правилна и че е научил за това от медиите.

"Крайно време е българските политици да спрат да правят експерименти с изборното законодателство, конюнктурно в своя полза. Практиката в България показва, че който го е направил, това се е обърнало срещу него. Не е нито полезно, нито честно изборния закон да се променя преди всеки избори", допълни Каракачанов.

"Няма отправени ултиматуми или заплахи за приемането на концепцията за интеграция на ромите", заяви още Каракачанов.

По думите му въпросът на концепцията за интеграция е с тази част от ромското население, което си мисли, че има само права, но не и задължения, и застрашава живота на останалите.

"След 29 години интеграция проблемът е 29 пъти по-голям, отколкото беше тогава. Това не е "концепцията Каракачанов", а концепция на държавата, така че всеки с разумни, законови предложения, е свободен да ги представи", заяви вицепремиерът.

По повод предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, той обясни, че не става дума за "танкове по улиците", а за регламентирано участие на армейските специални сили в съвместни операции с полицията.

"Така специалните сили стават командване, което позволява съвместни участие с другите специални формирования в армията - Флота и ВВС. Това е световна практика", изтъкна Красимир Каракачанов.

По думите му на фона на конфликти, вътрешни и външни конфликти, Европа "се държи като Съветския съюз" и измисля проблеми, с които се отвлича вниманието.

"Това, което наблюдаваме в момента в Европа, е това, което се опитваше Съветския съюз да изнася като идеология и революция през 20-те и 30-те години: един свят, който ще бъде подчинен на пролетариата, интарнационален, в който няма да има националности, граници и религии. Крайният либерализъм, проповядван от част от чиновниците в Брюксел, е същият този марксистки интернационализъм", коментира Каракачанов.

Според него целта на това е господството на либералната идеология.