Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отново посочи недокомплекта с личен състав като проблем.

Попитан дали армията в момента е в състояние да изпълнява задълженията си, Красимир Каракачанов каза, че въпреки затрудненията, които има, най-вече по отношение на недокомплекта, на материалната база и техниката, в определени направления с риск за живота и здравето, тя е в състояние да си изпълнява задълженията.

Каракачанов отговори на въпроси на журналисти преди днешното извънредно, закрито за медиите, заседание на ресорната парламентарна комисия, която изслушва ръководството на МО и Щаба на отбраната за моментното състояние на видовете въоръжени сили. Министърът на отбраната ще информира народните представители и се надява, на базата на информацията, която те получат, да бъдат още по-активни в защита на нуждите на Българската армия.

Идеята е как да елиминираме риска, коментира министърът. Той напомни двата авиоинцидента с вертолети за една година. Как се преодолява този риск - с натренираност на пилотите. А как се случва това - като ремонтираме наличната хеликоптерна техника, за да може тя да бъде използвана, пилотите да летят и да поддържат уменията си, а младите летци да трупат такива, коментира министърът. Той очаква идния понеделник да му бъдат докладвани резултатите от работата на експертната група по последната катастрофа с вертолет Ми-17.

Министърът се съгласи, че тръгването и успешното изпълнение на модернизационните проекти би обърнало тенденцията на снижаване на бойните способности. Естествено, че ще я обърнем - все пак два нови бойни кораба, самолети, бронирани машини. Разбира се, реализацията на тези проекти ще се види след няколко години, но естествено, че ще обръщаме тенденцията, каза Каракачанов.

Актуализираният проект за инвестиционен разход за придобиване на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили /ВМС/ получи почти единодушната подкрепа на парламентарната Комисия по отбрана вчера.

Министърът коментира още, че мисиите ни в чужбина и участващите в международните учения са осигурени, но той не иска осигуряване само по тези направления, а изтъкна, че подготовката на военнослужещите през цялата година трябва да бъде осигурена и бойната техника трябва да е на ниво, а не само за дадена мисия или учение.

В армията има проблеми, но е важно да се знае, че те не са "от вчера или онзи ден". Те са започнали в началото на 90-те години, постепенно са се наслагвали и няма "магическа пръчка", с която да бъдат решени само за няколко месеца, коментира преди заседанието председателят на Комисията по отбрана Константин Попов.

Това е важно да се знае, защото очевидно е, че трябва постоянство, трябва да има добре очертана визия, която да се следва независимо от това кой е на власт. Българската армия не е на тази или на онази партия, или на този човек или онзи министър. Това е Българската армия и България трябва да има отношение към нея като основен стълб на държавността и като нещо, което дава сигурност и гаранцията, че нас ще ни има, коментира Попов.

Той е на мнение, че тенденцията се обръща. Може би не така бързо, както на всички нас ни се иска, но както виждате - два проекта за инвестиционни разходи минаха, включително този на Сухопътните войски, вчера мина проектът на Военноморските сили, заплатите се повишиха, има повече бюджет в армията, има приет план за увеличаване на бюджета за отбрана до 2 процента от БВП, който ни трасира пътя, коментира Попов. По думите му е много по-лесно на един началник на отбраната, на министър, не да се чуди какво ще прави следващата година, а да знае каква е тенденцията, всичко това е изключително важно, затова съм умерен оптимист, добави Константин Попов.