Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли всички обвинения за злоупотреби във ведомството в периода 2017-2021 г, отправени от служебния министър на отбраната.

Основното обвинение към Каракачанов и екипа му е за възлагане на обществени поръчки без търг. Вчера служебния военен министър Георги Панайотов заяви, че около 90% от обществените поръчки в Министерството на отбраната през последните три години са провеждани при директно договаряне, без конкурси и с авансово плащане. Военното министерство е сключило обществени поръчки за 36 млн. лв. през 2018-а, 32 млн. - са чрез директно договаряне. През 2020-а - 160 млн. лв., обясни служебният министър.

Каракачанов за търговете: Приятно ровене

Твърдението, че се възлагат директно за изпълнение обществени поръчки, без конкурс или процедура, не е вярно, заяви бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов.

От мандати назад има практика, че когато става въпрос за обекти от стратегическата инфраструктура, в които се изискват срокове, основният член, по който се работи, е чл. 20, ал. 6 от Закона за обществените поръчки. В МО има вътрешни правила за обществените поръчки, които са одобрявани много преди мен. Аз съм се придържал към практиката на предишните министри, посочи Каракачанов, като описа съответните стъпки, включващи докладна от ресорен заместник-министър с покана до потенциален изпълнител, оферта, която се разглежда, и, ако са изпълнени всички изисквания, се преминава към сключване на договор. Преди да се предложи за подпис на министъра, договорът задължително се проверява от правната дирекция за законосъбразност, както и от още две дирекции в МО, включително съобразено с изискванията за работа с класифицирана информация. При голямата част от инфраструктурните проекти, да не кажа всички, се изисква фирмите да имат достъп до класифицирана информация - това стеснява кръга от фирми, обясни Каракачанов.

По казаното вчера за 100 процента авансово предплащане, като така МО кредитирало частни фирми с бюджетни средства, Каракачанов отговори, че във всички договори има 100-процентова банкова гаранция от фирмата изпълнител. Тези твърдения намирам за абсолютно необосновани, заяви бившият военен министър, който даде и други примери за механизми за контрол - като неустойки за забавяне и съгласуване с различни служби. Покривани са абсолютно всички изисквания на закона, добави Каракачанов.

Той заяви, че служебният министър на отбраната не е точен, казвайки, че е възложил проверка, чиито резултати е внесъл в прокуратурата.

Всъщност проверката съм възложил аз, тя засяга периода 2018-2019 г., каза Каракачанов и добави, че заради констатирани нарушения е възложил проверката на одита в МО. На 5 май т.г. съм написал резолюцията върху този доклад и съм го изпратил по компетенция за допълнителни проверки на АДФИ и на прокуратурата, заяви Каракачанов.

На пресконференцията той отхвърли казаното вчера по различни теми, коментирайки го като спекулации или внушения. Според Каракачанов приемникът му на поста е бил подведен. Смятам, че служебното правителство се опитва да провежда една политика, с която се опитва да вади истини или полуистини, с които да компрометира министри от предишното управление, заяви Красимир Каракачанов. Публична тайна е, а знаете, че съм добре информиран човек - всеки ден в 13.00 часа в пресцентъра на Министерския съвет трябва да се подават подобни информации, които са изровени по различните министерства. По отношение на МО им пожелавам приятно ровене, каза Каракачанов.

Той препоръча на приемника си по-критично да се отнася към информацията, която някои му подават, или към изискванията, "които му се подават отгоре да се рови и да се търси", и документите да се четат докрай. Когато прочетеш един договор, ти става ясно за какво става дума. Защото всичко останало намирисва на една спекулация и опит да се внуши, че предишният министър на отбраната не си е свършил работата, коментира Каракачанов.

За поръчаната бойна техника

За проекта за патрулните кораби за ВМС, за които вчера беше обявено, че предстои задължително сделка за боеприпаси за тях и тя е на сериозна цена, Каракачанов коментира, че корабите се поръчват на корабостроителница и никой предварително не купува боеприпасите. В самия проект е подчертано, че купуването на боеприпаси е въпрос на отделен проект за инвестиционен разход, изтъкна той.

За модернизационния проект за нови бойни бронирани машини за Сухопътните войски Каракачанов заяви, че проектът не е провален, а е спрян, защото двете фирми на финала са предложили повече от гласуваните от парламента средства. По думите му има доклад от "Терем", предлага се по-нататъшното развитие на проекта, включително предоставяйки предварителни оферти. Според Каракачанов служебният военен министър трябва да изясни и правителството да заяви по кой път ще се върви - да се продължи с варианта да заложим на възможностите на българската индустрия, или да се отиде на варианта да се вадят пари от бюджета и да се купува нещо наготово. Каракачанов отчете, че част от компонентите на бронираната машина няма как да бъдат произведени от българската индустрия и добави, че идеята е "Терем" да бъде шапката, която да менажира проекта.

Във връзка с проекта за новите изтребители F-16 Красимир Каракачанов изтъкна, че доставката на самолетите е обвързана със срок, но и с изграждането на инфраструктурата за приемането им. Конкреният проект има своята неотложност, ако до 2022-2023 г. не си готов с инфраструктурните проекти за приемането им, те няма да бъдат докарани в България, а от това биха следвали други разходи за тяхното съхранение и поддръжка в САЩ, обясни той.

За поръчаните два луксозни автомобила - "популистка спекулация"

Красимир Каракачанов определи и обвинението за поръчка на два "луксозни автомобили" като "популистка спекулация", като разкри, че неговия и на началник на отбраната автомобили са били 20-годишни.

"Всички знаете, 4 години сте ме наблюдавали с какъв автомобил съм се предвиждал - модел 1997 г., беше на 400 000 км. Автомобилът на началника на отбраната е модел 2002 г. Решихме, че ще дадем личен пример, че не сме ние приоритетът. Препоръчвам на моя приемник да слезе от колата на НСО и да се качи на мерцедеса, на който аз се водих".

Той уточни, че не се е возил на автомобил на НСО нито като зам.-председател на НС, нито като министър на отбраната.

"Когато те обгрижва НСО е лесно да кажеш какви са тези луксозни автомобили, за какво им е на армията. Да вземе този, в който се водих аз или началникът на отбраната. Предложението за автомобилите не е мое, идва от Щаба по отбраната", допълни Красимир Каракачанов.

"Това е елементарна популистка спекулация, която е внушена на министъра. Впечатлението ми за новия министър е, че е интелигентен. Недостойна спекулация. Има си изискания за сигурност. След като един служебен министър и НСО са преценили, че работата му изисква да е охраняван и возен, защо един бъдещ министър и началник на отбраната да нямат един нормален автомобил, какъвто изисква работата им", попита Каракачанов.

Каракачанов: Не съм давал пари на фолклорна телевизия

Грозно внушение видя Каракачанов и за кампанията "Бъди войник" и похарчените средства

"Да беше попитал дали войската, началникът на щаба са доволни - армията е доволна от тази кампания. Кампанията беше успешна", категоричен бе той.

Лидерът на ВМРО каза, че не е давал пари на фолклорна телевизия, а е отпуснал средства за изработване на седмично военно предаване.

"Какво против има служебния министър за фолклора, при положение, че втората политическа сила е чалгаджийска. 500 лв. струва едно предаване за армията ни - някой знае ли такава ниска цена", попита той.

Вчера служебният военен министър представи информация за договори, които МО е сключило за възлагане на услуги на медии и обяви, че в периода януари-март т.г. за излъчването на рекламни клипове за кампанията "Бъди войник" в две национални телевизии са изразходвани 240 000 лева с ДДС.

"Като се има предвид, че министерството разполага с Военен телевизионен канал, който е на бюджетна издръжка към него, е бил сключен договор с телевизия с фолклорна насоченост за изготвяне на периодични месечни предавания с военна тематика, на стойност 36 000 лева с ДДС, каза Панайотов. Възлагана е и услуга за поддръжка на фейсбук платформа на стойност 36 000 лева, като предишните години това е било извършвано от щатни служители на ведомствения пресцентър.