Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов отговори на нападките на лидера на Атака Волен Сидеров.

"Ще го взема войник, да дойде на учение и тогава ще говорим", заяви Каракачанов. Лидерът на Атака заяви, че ВМРО "са получили хубави резултати от евровота, защото имали сключена сделка с американците за купуването на изтребители F-16. Сидеров също се възмути защо САЩ ползват военни бази у нас от 2006 г. без да плащат нищо. "Сделката за F-16 е жест с чупка в кръста към САЩ, която ощетява България", каза Сидеров. Той напомни, че е гласувал "против" предложението страната ни да купи изтребители от Вашингтон. Според него парите, които България ще плати за осемте машини, може да отидат за пенсии. "Ще се боря тези пари да отидат за нещо полезно в България", обясни той.

Вицепремиерът Каракачанов и премиерът Бойко Борисов дойдоха на учебния полигон Ново село, за да видят тактическо учение с бойни стрелби с участието на над 800 военнослужещи от България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ. 

Военната техника е необходима не за парадите, а за обучение на личния състав, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов. "В последните няколко години отделихме толкова средства за армията, колкото не са отделяни с десетилетия. Но тъй като по една или друга причина се говори само за самолети, аз обърнах внимание на това, което се прави и за пехотата - 13 танка се ремонтират, всяка година има план за възстановяването им, има и други проекти. И всичко това струва пари", посочи Каракачанов. Той заяви, че без пари техниката не може да бъде изваждана. "А тази техника е необходима не за парадите, а за това, личният състав да се обучава, да бъде боеспособен и ако се наложи, да изпълнява своите задължения - да защитава България и да го направи ефективно", коментира министърът на отбраната. Каракачанов благодари на премиера Бойко Борисов, че две години не е отказвал нищо от това, което му е било поискано за армията.

Имаме надеждна техника, която модернизираме, и окомплектоваме това, което през годините е разрушено, каза премиерът Бойко Борисов на полигона "Ново село".

"Първо, много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме българо-американска база в "Ново село", да видят какво прекрасно съоръжение е. Второ, днес тук участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ - така ще се извъртят всички. В България всички идват на учения - другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов.

"Ученията тук продължават цяло лято, а през последните години се отделят толкова средства за отбрана, колкото не са предвиждани години наред", каза още министър-председателят.

Премиерът е изтъкна, че "Strike Back 2019" се ръководи само от български офицери. Борисов е поздравил военнослужещите за доброто учение.

Снимка: БТА

Военнослужещите от състава на многонационалния батальон са демонстрирали изпълнение на задачи в съвместни действия по отбрана и контранастъпление.

"Всяка година сме предвидили средства за модернизация и каквито цели сме си поставили с министъра на отбраната - продължаваме да ги изпълняваме", добави началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

В тактическото учение с бойни стрелби "Ответен удар" тази година са участвали над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ. Военнослужещите от Въоръжените сили на България са били над 600, от 38-ми механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС.

В учението са участвали и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ - една механизирана рота, от Албания - един пехотен взвод, от Северна Македония - един пехотен взвод и танков взвод, и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция, се посочва в съобщението.