Хората уважават българската армия и разчитат на нея. Притесняват се някои политици в парламента от опозицията, които спекулират с темата. Това каза в предаването "Тази събота" по bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"Армията няма да тръгне с танковете по улиците, както се спекулира. Не може да говориш подобни глупости от трибуната на парламента, когато текстовете какво ще прави тя са ти пред очите. Вътре пише - контролно-охранителни функции. Армията ще поеме от полицията някои от важните инфраструктурни обекти за охрана", обясни Каракачанов.

"Ние се борим не с външен противник, а с вирус - няма нужда от танкове", допълни той, пояснявайки, че може да се наложи част от военната техника да се пренасят облекла, храни и т.н.

Армията ще има право също така да задържа и да предава задържаните на полицията. Да участва в охраната на обществения ред, да контролира движението, както и да проверява документи за самоличност.

"В това няма нищо ненормално, когато виждаме, че полицията се задъхва. Тя има изключително много работа", каза Красимир Каракачанов.

Зала "Арена Армеец" става полева болница при нужда

По отношение на учението, което бе проведено в "Арена Армеец" и при което залата бе превърната в полева болница, военният министър обясни, че още три такива ще бъдат проведени в други градове в страната - Пловдив, Варна и Русе. Те ще са в зали, които не функционират заради мерките.

Част от приетите мерки на правителството е и тази, че хората под карантина ще бъдат следени чрез мобилните си телефони, докато отпадне задължителната им изолация.

"Има случаи, които бягат и не желаят да се съобразят с мерките. Ако някой заразен реши, че може да си играе с живота на другите, какво трябва да го правят институциите? Следенето означава не да ви слушат разговорите и да ви четат SMS-ите, а да се вижда къде се движите", коментира Каракачанов.

Моят апел е да не изпадаме в паника, да бъдем солидарни. 

Ще бъде ли удължено извънредното положение?

Така се очертава, ще бъде удължено. Няма нищо страшно. Ще минем през това изпитание, българският народ е минал през много други изпитания и не само е оцелял, но има и с какво да се гордее.