Вицепремиерът Красимир Каракачанов оспори твърденията, че в последните години има свръх продажба на имоти с отпаднала необходимост и заяви, че целта му е да се съхраняват, а не да се продават имоти. "Не съм имал нито едно възражение от Атака, нито от областните управители, при продажбата на военни имоти. Аз нито тук, нито когато бяха в нашата коалиция, не помня те да възразят за нещо. Моето обяснение е, че оплювайки довчерашния си партньор, ще спечелят те",  заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в Народното събрание, където бе изслушан по въпроси, отправени от Атака за продажбите на военни имоти.

 

Според Десислав Чуколов от Атака министерството е продало под пазарни цени военни имоти.

"Аз си обяснявам тези клевети, с факта, че социологията вече не ги хваща ( бел. на ред. Атака), радиото не ги хваща, и по този начин те искат да останат в джаза", каза още Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът посочи, че информацията за всички сделки се публикува в сайта на Министерството на отбраната в съответните срокове, с всички данни - дали е в регулация или не, като същевременно данните се публикуват и в два национални всекидневника.

"Ще ви дам една справка, понеже твърдите за много имоти, апетитни имоти. Споменавате острови, полуострови, архипелази, централни апетитни имоти. Бъркате се вероятно с полуостров Крим или Чукотка", коментира Каракачанов.

За 2001-2008 г. са продадени общо 392 имота, за периода 2009 г. до настоящия момент са продадени 196 имота, съобщи военният министър. Той посочи, че през 2017 г. са продадени 10 имота, от които една част са наследени като процедура от служебния и от предишния министър, за 2018 г. с негова заповед са открити 10 процедури, но са продадени само два имота, а през 2019 г. са продадени четири имота. "Общо за тези близо 3 години, откакто аз съм министър, са продадени 16 имота", уточни Каракачанов.

"Сравнителният анализ показва ясно, че по времето, когато аз съм бил министър, няма свръх продажба на имоти. Напротив, по мое време са продавани най-малко имоти за всяка година поотделно, а и общо като мандат до момента", коментира Каракачанов. "Първото ви обвинение, което тиражирате в медиите, не отговаря на истина, колегите ми подсказват, че всъщност е лъжа - няма масово продаване на имоти с отпаднала необходимост", заяви той.

За пръв път министър на отбраната връща имоти на МО - 56 дка, подарени на община Поморие, бяха върнати в собственост на министерството, както и шест имота в Пловдив, почти в центъра, заяви Красимир Каракачанов. Така че политиката ми като министър на отбраната не е била да продавам, а да съхранявам, каза той. Споменавате по медиите - имоти по Черноморието, споменавате Червенка - нито един от тези имоти не е продаван, посочи още министърът.

"Моята идея тези имоти да не се продават е, защото в страната има около 3500 военнослужещи, които нямат жилища", каза министърът на отбраната. Той посочи, че идеята му е върху тези имоти през процедурата за преотстъпено право на строеж МО да придобие жилища в гарнизоните, в които има остри нужди. Само в София са 1200 картотекираните военнослужещи, които нямат жилища и МО плаща наеми, при положение, че има имоти, върху които могат да бъдат построени срещу отстъпено право на строеж, отбеляза Каракачанов.

Министърът обясни, че продажбата на имоти с отпаднала необходимост се извършва по реда на Закона за държавната собственост. Извършва се промяна на първоначалния статут от публична в частна държавна собственост след решение на Министерския съвет. Каракачанов посочи, че имотите се продават с наддаване. Контрол има - вътрешно- и външноведомствен, отбеляза още той.

Каракачанов обвини представителите на Атака, че търсят евтин политически дивидент. Ако на вас след 15 години в парламента не ви е ясно какво означава имот с отпаднала необходимост, явно българският данъкоплатец 15 години ви е плащал една от най-високите заплати в държавата неоснователно, обърна се той към Десислав Чуколов.

Десислав Чуколов, депутат от Атака

Снимка: БТА

Преди изказването на вицепремиера Атака обвини военния министър в опити за "извоюва имунитет" на предложените от него кадри в управлението. Има опити от Ваша страна практически да извоювате имунитет на предложените от Вас кадри на висши ръководни позиции в управлението на страната, започна изказването си Десислав Чуколов от Атака.

След това постави акцента върху продажбата под пазарната им оценка, според депутатите на Волен Сидеров, на военни имоти, които са с отпаднала необходимост, т.е. вече не се използват.

Това е изключителна циничност, следващото може би ще са хора с "отпаднала необходимост", не може по такъв начин да се отнасяме към държавна собственост, в случая на БА, купена от българския народ, подчерта депутатът.

Бившите коалиционни партньори в "Обединени патриоти" не приемат обяснението, че сделките са започнали още при минали правителства.

Вършили са се такива сделки, но и по Ваше време се сключват, а започналите сте ги довършили Вие, обърна се Чуколов към Каракачанов. Ако има корупционен момент - подайте документи на прокуратурата, спрете сделката, поиска той. И припомни, че преди години премиерът Бойко Борисов, заради съмнения за корупция, е развалил такива сделки. В крайна сметка Вие сте подписали заповедите за сделките, заключи представителят на "Атака". По думите му, не отговарят на истината твърденията на военния министър, че не става въпрос за апетитни имоти, напротив - това били имоти по Черноморието, в промишлени зони, в идеалния център на градовете, които са продадени в пъти по-евтино.

Когато казвате, че БА, МО трябва да внася определена вноска в държавния бюджет - именно тези имоти с "отпаднала необходимост" се използват за това, посочи Чуколов. Да Ви напомня, че има имоти със стратегическа необходимост и това са американските бази у нас /четири/, припомни депутатът. За тези 14 години, през които се използват от САЩ, американската държава, по груби оценки, трябва да внесе в бюджета около четири милиарда долара, но американската армия не плаща за тях, върна се към старата тема на "Атака" Десислав Чуколов. В други държави САЩ плащат милиони и милиарди, за да ползват тези съоръжения, добави той.

Представителят на Атака е категоричен, че когато е създавана коалиция "Обединени патриоти" Каракачанов не е казал, че, ако стане министър на отбраната, ще продава армейски имоти. Ако го бяхте казали, нямаше да се съгласим да станете военен министър, коментира Десислав Чуколов.

Юлиан Ангелов от ПГ"Обединени патриоти" се обърна към председателя на НС Цвета Караянчева, че допуска твърдения, които нямат връзка с изслушването.