Шансът "Обединени патриоти" да оцелеят като коалиция не е голям. Това каза в интервю за Нова вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му Волен Сидеров е свободен да напусне, когато поиска.

"Няма да ставам звероукротител. Още миналата година ноември месец свалих синята каска и казах: "До тук"", изтъкна Каракачанов във връзка с поредните обвинения от страна на Волен Сидеров, отправени вчера, че резултатът на ВМРО на европейските избори не идва от честен вот. Председателят на "Атака" каза вчера, че посред зима са били събаряни цигански постройки под шапката на силовия вицепремиер Каракачанов, което "се бие с резултатите в ромските секции".

"Защо той не спечели по някакъв по-честен начин? Кой е нечестният начин? Препоръчвам му на г-н Сидеров да си погледне резултатите в Ямбол и да види 3-4 цигански секции - бие ГЕРБ, бие ДПС включително. Това сигурно е по любов. Социологията е ясна - 0.03% от ромите са гласували за ВМРО. Това прави по-малко от 450 гласа. Това ли решава изборите. Ще му ги подаря тези гласове, но и те няма да му стигнат да прескочи 1%. Шумът, който се вдига от моя "партньор" на практика скрива истинските купувачи на ромски гласове", коментира Каракачанов.

Без любов в коалицията можело, но да е и без скандали, поиска Каракачанов.

"Аз нямам намерение да лекувам този или онзи. Ако някой смята, че е дошло времето да напуска коалиция "Обединени патриоти", да бъде така добър да го направи", заяви той.

Лидерът на ВМРО добави, че евентуалното напускане на Волен Сидеров нямало да застраши нито парламента, нито правителството.

До каква сделка за F-16 ще се стигне

Министърът на отбраната коментира и сделката за изтребителите. Над 1,6 млрд. долара е сума, на която България няма да се съгласи, обясни Каракачанов по повод предлаганото засега от САЩ: "Те дават таван, до който американското правителство може да сключи договор. Това не означава, че България ще се съгласи или ще плати такава цена".

Още се преговаря, но компромис с въоръжението и поддръжката няма да се прави, категоричен е министърът.

"Финалната цена ще бъде съгласувана и ще включва абсолютно всичко - поддръжката, обучението на пилотите, осигуряване на инфраструктура на земята", каза посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин.

Очаква се договорът за нови изтребители за Военновъздушните сили да бъде сключен до края на лятото.

Какви да са субсидиите за партиите

Субсидиите за партиите трябва да бъдат намалени, изрази убеденост Красимир Каракачанов. Съществува и вариант, при който може да бъде поставен таван на субсидията. Той обаче отново нямало да гарантира равнопоставеност, смята председателят на ВМРО.

"1 лев е символично, но пък, както виждате, с темата със субсидиите опозицията винаги спекулира, когато е в опозиция, а когато е във властта, не прави нищо. Ето сега премиерът им предлага едно решение, парламентът ще го обсъди. Дали ще отидем на този вариант или на вариант, при който субсидията има таван - пак няма да има равнопоставеност. Ако една партия е взела 300 000 гласа, дали ще вземе 300 000 лв. или по 10 000 лв., а друга партия е взела 1 млн. гласа - субсидията пак не е равнопоставена. В Германия законът е много простичък. Има определена субсидия, но над някаква рамка - например 5 млн. - няма субсидия", каза Каракачанов.

"Ако търсим вариант, при който партиите да бъдат финансирани от държавата, за да не бъдат зависими от външно финансиране, това като че ли е по-добрият вариант, отколкото да ги лишиш от субсидия. Въпрос на обсъждане е, ще има дебат", каза още лидерът на ВМРО.