Министрите в оставка се заменят с професионалисти в съответните ресори, а не с нечии хора. Това обяви в "Лице в лице" по bTV вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по отношение на твърдението, че предложените днес кандидатури са приближени хора до депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Когато искаш да свалиш едно правителство, можеш да намериш всякакви аргументи. И всеки, който бъде предложен, може да го наречеш, както си искаш. Не е справедливо към хората, които смениха министрите в оставка. Кирил Ананиев е един от най-добрите финансисти, проф. Ангелов нима не е специалист?", посочи още Каракачанов.

Относно коментарите, че предложеният за министър на МВР гл. комисар Христо Терзийски е ръководел акцията в Росенец, Каракачанов категорично отрече. "Е, как да я е ръководил Терзийски, като я ръководеше директорът на ОДМВР-Плевен. Лично аз изразих мнение, че на хората, които са изразили първи желание за проява, именно хората на г-н Христо Иванов, трябва да им бъде осигурен достъп. Това е законът - първи по време, първи по право", коментира вицепремиерът.

Каракачанов обясни, че министърът на туризма Николина Ангелкова е била от квотата на НФСБ и затова я замества друг член на партията - вицепремиерът Марияна Николова.

Той изрази мнение, че протестите са полезни, защото играят ролята на катализатор.

"Промени, които сме искали да се случат, но са оставали на заден план - хората казаха, че тези неща трябва да се случват. Те катализираха по-бързото решаване на някои проблеми. Днес представихме четиримата министри. В понеделник или вторник на обществото ще бъдат представени икономическите мерки за справяне с последиците от COVID-19", допълни Каракачанов.

Вицепремиерът уточни, че хора с ниски доходи също ще могат да се възползват от мерките. Той допълни, че се обсъжда обхватът на ваучерите за почивка да се разшири извън полицаите и лекарите.

Относно честото дежурене на полицейски патрул пред ресторанта "Осемте джуджета", където има твърдения, че се извършват задкулисни сделки за преразпределяне на бизнеси - Каракачанов заяви, че това ще бъде проверено.