"България продължава да подкрепя идеята за интеграцията на Западните Балкани в европейските структури, но това не може да става безусловно и при неизпълнение на договорите, които съществуват в двустранен план между България и съответните Балкански държави". Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

"Натоварен съм от премиера да дам разяснение пред парламента относно разговорите, които се проведоха през последната седмица с представители на Република Северна Македония относно позицията на България за еврочленството. Тъй като премиерът има ангажименти, а Захариева е зад граница, бях натоварен аз, тъй като бях част от екипа", обясни вицепремиерът.

Първо - никой не е притискал българското правителство. Германското председателство в момента е изразявало само позицията да бъдат посредник при необходимост, за разговори между двете страни. Натиск върху българското правителство не е оказван. Българското правителство, при разговорите, се придържа към Договора за приятелство.

Второ - към Рамковата позиция от 9 октомври 2019, подкрепена от парламента. По отношение на разговорите ние заявихме ясно и недвусмислено българската позиция, че подкрепяме Западните Балкани по пътя към ЕС, но не безусловно, а при изпълнение на двустранните договори със съответните държави.

На Република Северна Македония са предлагани няколко варианта на базата на тази Рамкова позиция от миналата година. И тъй като в някои медии се появи информация, че правителството е отстъпило под натиск, искам да кажа, че никой не е притискал българското правителство. Германското председателство е изявявало само желание за посредник. Натиск не е оказван.

Забавена е работата на Историческата комисия, а нейните решения, които според нас са малко, а според Скопие са много, не са обявяват публично в Република Северна Македония и не се провеждат. Не се наблюдава промяна по отношение на езика на омразата, не само от страна на частните медии, но има и държавни медии, които употребяват този език и дори институции ползват същия език на омразата и насаждат негативизъм към българския народ.

Няма напредък и в учебната система, чрез която се генерира омраза към българския народ. Няма промяна на паметници, плочи и надписи, които не отговарят на историческата истина и се насажда омраза. Имаме снимки на казарми с крайни антибългарски лозунги...

Без преодоляване езика на омразата, без ревизия на образователната система, без преодоляване на въпросите, които са спрени, няма как България да има друга позиция, а именно няма да даде съгласие за първата междуправителствена конференция за насрочване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС. Смятам, че сме направили достатъчно жестове през тези 30 години откакто признахме Македония", отчете Каракачанов.