Лидерът на БСП Корнелия Нинова не е следена от полицаи при посещението й в Ямболско. Това заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод декларация на Нинова от вчера, че като посетила Шарково и Болярово, Ямболско, била обект на "непоискано полицейско внимание". Председателят на БСП дори изпрати писмо до европейските посланици, в което се жалва от полицейщина и авторитаризъм.

Каракачанов обясни, че в селото, което Нинова е посетила, има полицейски патрули, които следят да не се изнася заразен добитък във връзка с проблема с чумата по животните. "Двама полицаи в една патрулка. Не са я следвали. Те бяха там. На практика тя ги следва, тя отива при тях", коментира той.

"Никой не е следил никой. Тя обаче си позволи там да излъже, след това се отрече, че се избива добитъкът на хората от Странджа, за да може те да се принудят да се изселят, за да може, точните й думи бяха "нали четете, че на Безмер нощно време кацат самолети с нелегални емигранти". Това е една гнусна лъжа, защото аз тогава поисках проверка от ДАНС, макар че на мен ми е ясно, че няма как не да кацне, няма как да излети нито един самолет, на което и да е военно или бившо военно летище, без аз да знам. Въпреки това имаше официална проверка. Такива самолети никога не са кацали", коментира Каракачанов. По думите му това е била една мащабна лъжлива кампания, с която се е целяло да се дестабилизира положението.

Попитан за проверките за изграждане на оградата по българо-турската граница Каракачанов припомни, че в миналия парламент е бил зам.-председател на парламента, а изграждането на съоръжението е било отговорност на областните управители. Не познавам нито един от тримата областни управители, които са провеждали тези процедури, каза той. Ако има нарушения, следва виновните лица да си носят отговорност, допълни вицепремиерът.

На въпрос за процедурата за покупката на нов военен самолет Каракачанов заяви, че не може да се поддаде на натиск от една или друга фирма, производител, защото има много ясна рамка, която е гласувана от Народното събрание. Там ясно е определена сумата от 1.5 млрд. лв., както и способностите, които трябва да имат тези самолети. "Всеки рекламира своята продукция. За мен е важно най-накрая да видим дали цените, които те ще дадат, отговарят на това, което ние можем да изразходваме като бюджет и най-вече способностите на тези самолети да изпълняват своята мисия по защита на въздушното пространство и суверенитета на Република България", отбеляза вицепремиерът. Той уточни, че промяна на сумата не може да стане без нова процедура.