Законът за вероизповеданията трябва да ограничи възможностите за политика в религията и най-вече радикалния ислям, заяви в Русе вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. По думите му българинът, задържан в Австрия, не е изолиран случай сред ромския етнос.

Миналата седмица стана ясно, че българин и австриец с българо-турски корени са осъдени в Австрия по обвинение, че планирали терористично нападение. Според прокуратурата в Грац те са вкарали в страната планове за бомбен атентат и се занимавали с вербуване на джихадисти за "Ислямска държава". Осъдени са на 8 и 7 години затвор.

"Не е единственият български гражданин от цигански произход, който е зарибен от радикалния ислям. За съжаление, казвам, не е единственият случай. Забележете неговото движение, то минава през Пазарджик. В Пазарджик, помните, имаше и има един процес срещу радикалния ислям...", изтъкна Каракачанов по повод делото срещу проповедника Ахмед Муса и още няколко души.

И допълни:

"На циганското население политиците в България най-накрая трябва да спрат да гледат като на евтин електорат, който купуват за 20-30 лева или прикриване на дребните им престъпления, за да печелят гласове, и след това ги оставят да правят каквото искат".