Националният фронт за спасение на България (НФСБ) няма да излезе от управлението, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов пред журналисти, като уточни, че това е неговото мнение.

Ръководството на НФСБ ще изрази окончателната си позиция за коалиционните взаимоотношения с декларация на брифинг в централата на партията в София, на "Г.С. Раковски" 134 днес в 12,00 ч., съобщиха от партията с председател вицепремиерът Валери Симеонов.  НФСБ ще гласува против оставките на министрите Нанков, Радев и Московски. Това от партията изразиха в своя позиция вчера по повод последните кадрови промени в правителството, предизвикани от тежкия пътен инцидент на 25 август, при който загинаха 17 души, а други 21 бяха ранени.

В позицията на НФСБ от 2 септември се казва, че партията и нейният председател са против едноличния стил на управление на (премиера Бойко) Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционните партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение.

Трусове (в кабинета) не бих казал, че има, както може би вече сте свикнали, темите вместо да се изясняват помежду ни, се изясняват през медиите, за съжаление, коментира той в отговор на въпрос. Не споделям подобен подход, ако имаш да казваш нещо на коалиционните си партньори, нормално е да го кажеш в подходящия формат, а не през медиите, коментира днес Каракачанов, цитиран от БТА.

Лидерът на ВМРО обаче смята, че Валери Симеонов е прав в едно - не би следвало при всеки случай, когато някоя част от обществото "поиска кръв", да жертваш министри без дори да изчакаш резултатите от разследването.

Съгласен съм, както е мое право аз да посочвам хората, които излизат от ВМРО било за министри, за заместник-министри, така е нормално и премиерът, като лидер на най-голямата партия в коалицията, да си посочва министрите или да решава кога да ги отзове, коментира Каракачанов.

Въпреки това мнението му, което той ще изрази днес, е, че няма никакво основание да се иска оставка на някои от министрите, най-малкото свързани с катастрофата. Визирам министър Нанков, уточни Каракачанов, който определи колегата си като изключително работлив, енергичен и компетентен министър. Не следва да се подхожда по този начин, това е моето мнение, но ако премиерът държи на тези промени, ние сме длъжни да ги уважим, защото това е негова квота, посочи вицепремиерът Каракачанов.

Днес премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов свиква коалиционен съвет, който ще разгледа оставките в правителството. Заседанието ще се проведе късно днес - след завръщането на премиера от посещение в Черна гора.

С или без НФСБ ще вървим напред, каза по-рано днес по bTV лидерът на "Атака" Волен Сидеров - другият партньор в коалицията Обединени патриоти и в управляващата коалиция. Важното е да се изпълнява програмата за управление на кабинета, категоричен е той.