Комуникацията в коалицията буксува и това е проблем, е анализът на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той коментира ситуацията във властта, след като в петък премиерът Бойко Борисов поиска оставките на трима министри - на транспорта, вътрешните работи и строителството Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов и министърът на околната среда Нено Димов бяха засечени от медиите в село Сугарево по време на отбелязването на 94-та годишнина от убийството на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров.

И двамата заявиха, че са спокойни за местата си в правителството.

"Не съм притеснен всичко е въпрос на диалог и дебат, всеки си има свой подход", отбеляза Красимир Каракачанов. По думите му комуникацията в управляващата коалиция боксува - това е проблемът. Не мисля, че ще се стигне до сътресения, каза още вицепремиерът.

"Министрите, които аз съм предложил, без мое съгласие няма как да бъдат сменени, освен ако нямат провинения", продължи Каракачанов.

Министърът на отбраната смята, че министър Николай Нанков е бил изключително подготвен, почтен и професионалист и оставката му не била необходима. Каракачанов допълни, че ако има забележки по отношение на кадрите на ВМРО, ще се обсъжда, но той не знаел за подобни настроения.

Вицепремиерът реагира гневно на напомнянето, че отдавна се иска оставката и на екоминистъра.

"Кой иска оставката на Нено Димов? Една тумба "зелени", които рекетират държавата от 20 години и пречат на развитието на туризма. Съжалявам много - да си гледат работата, няма да стане", разгневи се Каракачанов.

Той нападна "Зелените", които според него, пречат и спират проекти за развитието в Банско, Пирин и Рила планина. Каракачанов припомни, че Швейцария е с най-много писти на глава от населението, а финансира проекти, с които спира развитието на ски туризма в България. "Вместо да развиваме планински туризъм, а не само пияниците от цяла Европа да идват в Слънчев бряг, тази групичка "зелени" се изхранва от чужди фондове", избухна Каракачанов.

"Няма защо да се притеснявам", коментира и министърът на околната среда и водите - Нено Димов. "Продължавам да работя, идеята е за пълен мандат, а кога ще приключи този мандат - това е работа вече на премиера, на господин Каракачанов и на политическото ръководство на този коалиционен съвет", каза Нено Димов.

НФСБ заседава втори ден в курорта Слънчев бряг, за да изясни позицията си по повод оставките на тримата министри - вътрешния министър Валентин Радев, транспортния Ивайло Московски и регионалния Николай Нанков. Утре предстои среща на коалицията ГЕРБ - Обединени патриоти по поисканите от премиера Борисов оставки.

Със залп над Пирин и тържествена клетва на нови членове ВМРО почете Тодор Александров

По традиция ВМРО отбеляза годишнина от смъртта на легендарния водач на Организацията Тодор Александров над с. Сугарево в Пирин планина. Тази година се навършват 94 г. от убийството на войводата.

На паметното събитие присъстваха много членове и симпатизанти на ВМРО, българи от Македония, политици от България и Македония. Там бяха лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, министърът на околната среда Нено Димов, народните представители от ВМРО Атанас Стоянов, Александър Сиди, Калин Поповски. Сред официалните гости бяха и евродепутатът Андрей Ковачев, и кметът на Сандански Кирил Котев.

Снимка: ВМРО

Мероприятието започна с българския национален химн, последван от химна на ВМРО "Изгрей зора на свободата".

50 нови членове се заклеха във вярност към Организацията, целувайки камата, Евангелието и револвера, като по този начин изпълниха дългогодишен, запазен във времето ритуал.

Към хората, събрали се да почетат паметта на Тодор Александров, се присъединиха и участниците в тазгодишния едноседмичен поход "По стъпките на Тодор Александров". Всяка година членове на ВМРО преминават из Пирин, покоряват върхове и ходят по маршрутите на некоронования цар на планината, както са наричали Александров. На участниците в тазгодишния поход грамоти връчи заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

До параклиса "Свети Илия" на гроба на Тодор Александров бе отслужена заупокойна молитва. Преди седмица районът бе изчистен, а табелите по пътеката до мястото бяха обновени от членове на ВМРО. Акцията на патриотите бе част от "Зеленото е родолюбие" и "Чиста памет" - начинания които целят опазването на българската природа и на паметниците и историческите места.

Тържествен залп проехтя като почит към Тодор Александров, отдал живота си на борбата за свобода на българите в Македония.

Всяка година се събираме на това място да почетем паметта на великия Тодор Александров. Роден е в Щип в семейство на българи. Самият той, като други свои връстници, избират нелекия път на борбата. Изучва се и става български учител, разказа пред събралите се хора председателят на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Той допълни, че и в трудните години Тодор Александров не отстъпва от борбата. Когато всички смятат, че борбата е изгубена, Тодор Александров възражда Организацията. Даже енциклопедия "Британика" го нарича некоронования цар на Македония, допълни Каракачанов.

Снимка: ВМРО

Вицепремиерът категорично заяви, че днес България води политика, с която подкрепя братята ни от другата страна на границата.

Не винаги ние от ВМРО сме срещали разбиране в политиката си. Години наред назад във времето в Македония бившите управляващи от ДМПНЕ надграждаха мита за македонската нация, фалшифицираха историята и всеки, чувстващ се българин в Македония, не можеше свободно да го заяви. Не мислете, че сега, като има договор за добросъседство, нещата просто ще си останат по старому, а ще провеждаме заедно само общи чествания. Ако управниците в Македония си мислят, че като имат подкрепа за ЕС, то може да върнат старата политика, да знаят, че няма да стане, каза още военният министър.

Ние искаме Македония да бъде свободна, нормална държава и хората от Македония и България да общуват нормално и спокойно. Да няма граници между Македония и България! Това е националният ни интерес, това са и заветите на Тодор Александров и Даме Груев, допълни той.

В заключение Красимир Каракачанов посочи, че днес на това паметно място са българи от двете страни на границата, което е показателно, че бъдещето на двата народа е общо.