Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли по време на парламентарния контрол обвиненията на депутати от БСП, че офицерът от Българската армия Дянко Марков е получил неправомерно отличие на Министерството на отбраната

Социалистите Димитър Паунов и Александър Симов попитаха с какъв мотив ведомството е дало на 4 октомври почетен знак на "един от създателите и активни участници в дейността на организацията "Съюз на българските национални легиони" предвид активните протести на двете най-големи еврейски организации у нас Шалом и Б'ней Б'рит."

"Тези организации заявиха, че това е реабилитация на един разкаял се участник на профашистка и антисемитска организация. С какви мотиви го предложихте?", попита Паунов, с което отключи и исторически спор в пленарната зала.

"Въпросът не почива на никакви реални факти и е клевета към ветеран от Българската армия, чието име трябва да бъде защитено, включително и от трибуната на това Народно събрание, заяви Каракачанов.

Той уточни, че до него е било изпратено писмо-предложение от Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество, Школа за запасни офицери и други, което е било мотивирано с това, че Марков е ветеран от ВСВ, защитник на небето на София и е награждаван с орден за храброст.

Министърът припомни данни от биографията на офицера, който на 12 години е станал член на легионерска организация, след което през 1938 г. става кадет в София, а след завършването на военното училище е бил деполитизиран в качеството му на военен.

Дянко Марков е участвал във военни действия срещу германската армия, бил е многократно награждаван през различни периоди от историята на България. Отличие има и от Българския антифашистки съюз. Наградите са му присъждани в съответствие със законовите разпоредби, изтъкна министърът.

"Никога не съм делил офицерите според това дали са служили в царска, комунистическа или демократична армия. Всички те са давали клетва на България, а не на партии, заяви министърът на отбраната. Награждаван е от царската, комунистическата и демократическата армия. Вие задавате въпроса "този не е от нашите, този е мръсен фашист"! За мен няма наши и ваши, всички са давали пепел за тази земя. В тази връзка съм награждавал и двама ваши!", заяви остро Каракачанов.

Александър Симов обаче продължи:

"Как възприемате това, че двете най-големи организации протестираха. Струва ми се, че флиртът на МО с хора, изразяващи нацистки идеи в миналото, започнаха да стават твърде чести. Иво Антонов, вашият подчинен, беше сниман как прави нацистки символи. Съвременна Европа почива на антифашистка основа. Антикомунизъм без антифашизъм става дянкомарковщина. Вашият отговор е формален, но не отговаря на въпроса какво е отношението ни към миналото, какво е отношението ни към фашизма".

Това видимо вбеси министъра, който отвърна:

"Понеже ме питате за Холокоста - отговорът е прост - България е единствената страна в Европа, която не позволи нейните евреи да бъдат депортирани. ВМРО активно участваше в тяхното спасяване. Аз ви питам обаче какво направихте вие, марксистите и ленинистите, след 9 септември?! Избихте ги като кучета (спасителите на евреите и интелектуалците)! Като кучета ги избихте!".

Депутатът от БСП Антон Кутев обаче му отговори с думите:

"Приравняването на комунизма към фашизма е недостойно."