Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов продължи с коментарите си за ромите и отново отказа да се извини за репликата си "циганите са станали много нагли" след побоя над военен в село Войводиново.

"От много години в България има проблем с част от циганското население, което не желае да учи, не желае да работи, предпочита да живее на социални помощи и да бърка в джоба на съседа си. За каква обида говорим, когато всеки ден в малките населени места или крайните квартали на градовете на България има някой ограбен, набит, притеснен най-малкото, от същия този контингент. Проблемът съществува и трябва да видим как да бъде решен, а не да се опитваме да се правим на политически коректни и да замазваме положението. От 30 години замазване сме на това положение. Милиарди излети за т.нар. ромска интеграция, а статистиката е, че през 2013 година има 380 непълнолетни майки, 2017 година - 3300 непълнолетни майки", заяви той в Казанлък, където участва в проявите, посветени на 130-ата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк, цитира го "Фокус".

Каракачанов попита какъв е резултатът след наливането на милиарди и затваряне на очите 30 години и сам отговори:

"Нарастване на контингента сред това население, който не желае да се интегрира, а на практика се е отдели от обществото. В България има две Българии - една за хората, които учат, работят, плащат данъци, спазват закони и другата - на онези хора, които смятат, че имат само права и никакви задължения. Могат да правят всичко, включително да посягат на имота, на живота, на честта на хората около себе си. Това не е допустимо. А иначе, колкото искат да приказват и да протестират. Не пожелавам на никого да види свой роднина, в конкретния случай свой подчинен, пребит до такава степен, че буквално още секунди и този човек можеше да не е жив. Е, какво, да мълча? Няма да мълча, защото преминаха всякакви граници. Полицаи нападани, удряни, бити, пребит военнослужещ, какво повече трябва да се случи?", добави министърът.

Лидерът на ВМРО коментира и проблемите в коалицията "Обединени патриоти". Той призна, че т. нар. малка коалиция не е стабилна, предаде bTV.

"Ако говорим за партньорство, би трябвало да получа подкрепа по важни въпроси, като например темата за самолетите на Българската армия. Вместо това две от партиите в коалицията, гласуваха "против" с неясни аргументи. При положение, че заедно с министъра на икономиката, който е от квотата на "Атака", сме съвносители на доклада за самолетите", посочи Каракачанов.

Той подчерта, че по същия начин не е получил подкрепа от партньорите за случая във Войводиново и проблема с ромите.

По думите му евроизборите ще са определящи за целостта на коалицията.