Призивът ми винаги е бил институциите да си говорят, а не да воюват, каза във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той заедно с президента Румен Радев присъства на церемонията по връчване на първо офицерско звание на 206 лейтенанти и сержанти от 142-ри випуск "Добруджански" в НВУ "Васил Левски".

Пред журналистите министърът коментира, че са разговаряли с президента за състоянието на армията, за решените проблеми и за тези, които трябва да бъдат решавани в бъдеще, предаде БТА.

На въпрос дали играе ролята на "синя каска" (умиротворител - б.р.), той отговори, че ако институциите пожелаят, може да играе тази роля, но първо трябва да чуе желание за диалог.

"В политиката не е като на фронта, на фронта целта е да унищожиш противника до крак, в политиката трябва да оставяш вратички отворени за разговори, защото това касае и двете страни", каза Каракачанов.

Той коментира, че до края на мандата са възможни всякакви рокади.

"Призивите за оставка на правителството трябва да дават и отговор на въпроса коя е алтернативата. Искам, ако някой ми каже, че трябва да си подам оставката, да ми каже и какво трябва да се направи още, какво е направено през последните 30 години и какво е направено през последните три", изтъкна вицепремиерът.

Вицепремиерът беше категоричен, че коалицията е стабилна, а за това са допринесли протестите, които са направили диалога по-ускорен, а слушаемостта по-голяма.

По думите му една от темите, за която трябва да има най-голяма прозрачност и обществен разговор, е свързана с разпределението на 29-те милиарда евро от Брюксел, които е нужно да бъдат разпределени в правилни икономически действия за повече работни места и по-високи заплати.

Във връзка с предстоящото обсъждане на социално-икономически мерки за справяне с последиците от коронавируса, Каракачанов посочи, че в рамките на коалицията ВМРО ще продължат да настояват за раздаване на ваучери за българските курорти на хора, които са си плащали осигуровките, но са претърпели загуби от пандемията, което от друга страна ще е помощ за туристическия бранш.

Целево финансиране на зеленчукопроизводството, овощарството, и преработвателната промишленост, също са сред набелязаните мерки. Обмисля се възможност на най-засегнатите слоеве в обществото от коронавируса да се отпуснат еднократни финансови помощи, чийто размер ще бъде обсъден с Министерството на финансите. Възможност има от 1 януари минималната пенсия да бъде 300 лева за хората с осигурителен стаж и възраст, каза още вицепремиерът.