Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отхвърли като безотговорни твърдения, че с неучастието си във военноморското "Посейдон-21" саботираме натовско учение и призова към отговорност, когато става въпрос за армията, а не да се търсят евтини сензации. От МО вече събощиха, че причината са случаи на коронавирус на два кораба.

Каракачанов коментира темата какво наложи спирането на двата български военни кораба от участие в учението "Посейдон-21" пред журналисти заедно с адмирал Емил Ефтимов, след откриването днес в София на двудневната конференция на началника на отбраната, предаде БТА.

"Писания от сорта, че с нашето неучастие саботираме натовско учение, са абсолютно безотговорни, заяви Каракачанов. Обща практика в НАТО е, когато има подобни случаи, съответното формирование или част от формирование, в конкретния случай става въпрос за флота, да се изтегли от учението - от гледна точка именно на здравето, сигурността и живота на хората. Отново имаше опити за спекулации, не мога да разбера какви са тези хора, които във всяко едно нещо виждат някакъв "световен заговор" или си го измислят", коментира вицепремиерът.

По думите му станалото не е прецедент при подобна ситуация.

"Как да изпратиш един кораб с 40 души екипаж, на който има петима с COVID? Това означава да рискуваш и останалите 35 - би било абсолютно безотговорно, коментира министърът. При реални бойни условия е едно, за учение - препланира се и, ако се наложи, ще се включим на по-късен етап", добави Каракачанов.

"Посейдон" е традиционно противоминно учение от 20 години, домакини сме на ротационен принцип заедно с румънските ВМС, припомни началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. За подготовка в него тази година са били определени два противоминни кораба - минният ловец "Цибър" и базовият миночистач "Прибой" с бордови номер 63. Двата екипажа са били тествани с PCR, резултатите са били негативни, и са били поставени в карантина. Два дни преди тя да изтече е имало повторни тестове, които са установили петима положителни на единия кораб и още шестима - на другия.

Адмирал Ефтимов предложил на министъра на отбраната участието ни тази година да бъде прекратено. За нас на първо място беше грижата за здравето и живота на личния състав, посочи Ефтимов.

Той добави, че в пандемичната обстановка има дейности, съобразени с условията. По думите му такава е и практиката в НАТО - където има и най-малък риск за живота и здравето на военнослужещите, се предприемат съответни действия.

"В дадения случай препланирахме ученията. Това учение обикновено съвпада с посещението на една от постоянните противоминни групи на НАТО в Черно море. Тя ще продължи присъствието там и се надявам в средата на март минният ловец "Цибър" да се присъедини към тях", посочи Ефтимов.

Каракачанов даде пример с отложена среща на министрите на отбраната от ЕС преди седмица, поради подобни проблеми с COVID-19 в Брюксел, която е била осъществена онлайн вместо на живо.

"В едно от международните ни учения, които предстоят след две седмици, - на 101-ви алпийски полк, две от държавите - Австрия и Чехия, отказаха участие поради същите причини", изтъкна той и призова към отговорност, когато става въпрос за армията, а не да се търсят евтини сензации.

Адмирал Ефтимов посочи, че на 2 март са сертифицирали и изпратили 42-рия контингент за участие в Афганистан, при същите условия, мерки и ограничения - но там няма положителни случаи. А министър Каракачанов добави, че благодарение на взетите от Щаба на отбраната мерки, процентът на заразени в армията до януари е около 2 на сто.

Ваксинацията в армията върви по план, посочи още Ефтимов, като отбеляза, че приоритетни са участващите в операции и мисии. От изпратените за Афганистан около 120 човека 98 процента са ваксинирани, а останалите - преболедували.