Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изрази учудване от коментарите за снимката на почетния лидер на партията Ахмед Доган с американския посланик у нас Ерик Рубин, на която е и самият той. 

"Нормална снимка, аз мисля, че е много готина. Тази снимка е в нашата заседателна зала и сама по себе си е много хубава. Имаме един триптих, едно пано, което символизира трите стълба, върху които се основава политиката на ДПС. Той е направен по идея на г-н Доган, мисля, че художник е г-н Моллов. Трите части са - свобода, отговорност, толерантност, доста силни елементи. Там се вземат решенията в ДПС, там провеждаме и срещите. Не мисля, че срещи с дипломати е нормално да се коментират. Ние имахме срещи с посланиците на държавите от ЕС, от Балканите, няколко пъти с посланика на Америка", заяви Карадайъ пред Нова телевизия тази сутрин.

По думите му може би по особеното в точно тази среща било, че Доган участва в тази среща, но:

"Нормално е г-н Доган, бих казал историческа личност от този ранг, дори да не участва в актуалната, активната политика, да бъде фактор в политическите процеси в страната, и в региона, и в глобален план. Политици от такъв ранг са капитал на държавата. Г-н Доган от 6 г. не се занимава с политика, но е нормално посланикът е да се види с него. Още при наличието на Варшавски договр той заяви, че мястото на България е в ЕС и НАТО и за наша радост това стана, когато ние бяхме в управлението. Г-н Доган има от американците златен медал за приноса му в членството ни в НАТО. Мисля, че нито един сериозен и отговорен политик не би видял нещо странно в такава снимка", добави лидерът на ДПС.

По повод факта, че Ахмед Доган купи ТЕЦ-Варна пък той каза, че темата изобщо не е неудобна за партията, напротив.

"И не би трябвало да е неудобна за който и да е политик, ако тръгнат политици да коментира търговски сделки между частни субекти, значи нещо в държавата е много изкривено", подчерта той.

 

Попитан за коментарите по повод произхода на средствата, с които Доган разполага, при положение, че беше политик, а не бизнесмен, Карадайъ пък отговори:

"Добре, вие призовавате политиците да имат поведение на някое си недоразумение от днешната власт и да стават шумомери или крачкомери (очевидно имайки предвид вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов - б.р.)? Какво нередно виждате в една нормална търговска сделка? Аз съм убеден, че държавните органи си вършат работата - операциите са банкови, а има банков надзор, всичко е публично, ясно, НАП е наличен. Аз не виждам в законите къде има забрана политиците да правят сделки, стига да е законно". 

Карадайъ говори и за актуалната политическа обстановка. 

"ДПС е в опозиция и това до голяма степен предопределя нашето поведение при евентуални вотове на недоверие. Не сме търсени за консултации от БСП. Ще участваме активно. Имаме свои мотиви и аргументи, но ще изчакаме да видим тези на левицата по темата "Здравеопазване", каза още лидерът на ДПС във връзка с искания вот на недоверие от социалистите.

"Вотът на недоверие е сериозен политически инструмент в парламентарната република. Дебатът по темата е част от успеха на даден вот на недоверие. Дебатът произвежда един политически ефект, а самото гласуване - друг", поясни той.

По думите му днешното "популистко-националистическо управление" е без ясни програма, визия, цели и посока. Карадайъ заяви, че на обществото се внушава, че няма алтернатива на управление, а това не е така и даде за пример именно ДПС.

"В края на седмицата ще имаме семинар, на който ще актуализираме програмата си при новите реалности в национален и европейски план. ДПС сме най-подготвените за участие във властта в сравнение с останалите политически партии, включително и действията на днешната власт", заяви Мустафа Карадайъ, допълвайки, че Движението не споделя политиката "стани, за да седна".

По думите му тази политика "да разруша, преди да знам какво ще правя" и без дебат за развитието на страната е безотговорна.

Той бе помолен да коментира и напрежението между премиера и президента и къде стои ДПС в него. Според него конфликтът между институциите е част от кризата в страната и оценява сегашната ситуация като криза в държавността.