ДПС обеща диалог с всички парламентарни партии и призова за усилия да бъде съставен редовен кабинет с ясен план за действие и без реваншизъм. Евроатлантическата ориентация на страната е без алтернатива, подчерта още лидерът на партията Мустафа Карадайъ, който завърши словото си с крилат цитат на Левски.

"Изборите произведоха сходна конструкция на парламента, като народът никого не овласти - дори първите две парламентарни групи не правят мнозинство", каза в декларацията от името на ДПС Карадайъ.

"За пореден път се видя, че уроците не са научени", върна се към резултата от парламентарния вот Карадайъ. Липсата на диалог е белег на управляващите през последните десетилетия. Липсата на диалог между институциите води до разпад", отчете той.

Той напомни, че избирателите са изпратили политиците в НС, за да решават кризи, а не да играят ролята на опозиция. 

"Готови сме на диалог в името на гражданите. Доказали сме го във времето. Доказали сме, че можем да мислим дългосрочно", очерта поведението на ДПС лидерът на движението. И подчерта, че диалогът е път към стабилност и сигурност.

Ако партиите не си дадат сметка за това, рискуват не само електоралната си тежест, а бъдещето на държавата си, предупреди лидерът на ДПС.

Според него на фона на толкова кризисно време не върви да се издигат лозунги.

"Ние се намираме пред нов разломен исторически момент. Ако днес не бъдем достатъчно отговорни, утре може да е късно", призова към единение и смирение Карадайъ.

Той наблегна, че нямаме друга, освен евроатлантическа алтернатива. "Ние сме членове на НАТО и ЕС. И точка по въпроса", отсече лидерът на ДПС. 

"Лесно е да рисуваш в черно образа на опонента. И ние можем лесно да правим това. Лесно можем да посочим, че през последните 12 г. единствено ДПС беше опозиция на ГЕРБ. Ние не искаме да сме с ГЕРБ, не искаме да сме с управлявалите през последната година и половина", каза Карадайъ. Той намери сходство в поведението на техните приемници от ПП.

"Те ни завещаха по 15 милиарда дълг на всяка година - нечувано в историята на България", като изтъкна репресиите спрямо ДПС през последната година и половина, които били възродени от предишните управляващи.

"Можем да се обявим за жертви, но няма да го правим, защото е безотговорно. Това е основният урок, който учи ДПС. Политиката е изпитание. Получихме ясно поръчение от нашите избиратели - да положим всички усилия да съставим редовен кабинет с ясен план за действия без реваншизъм", заяви Карадайъ.

"Зимата се очертава мрачна, студена и тъмна - не можем да причиним това на нашите избиратели. И в името на това сме готови на диалог с всички", предупреди Карадайъ.

Лидерът на ДПС завърши с цитат на Левски - "времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме".