Изминалата 2018 година е изгубено политическо време за България. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на Народното събрание в декларация от името на групата.

"Нека през 2019-а България да извоюва достойно място в Европа и ЕС да намери верния път към всички държави-членки. Началото на годината е и време за равносметка и поглед в бъдещето. Със скандали започна 2018 г. и със скандали приключи - и в малката, и в голямата коалиция, в страната и в чужбина, в институциите, между институциите, морални - примерите, за съжаление, отново са много. Със скандал започна и 2019 г. - изборът на нов изтребител", заяви Карадайъ.

Той посочи, че изминалата година е изгубено политическо време за България. "Управляващите казаха, че страната ни има изключителни постижения и това са аргументите им, че трябва да продължат да управляват по същия начин. Внимателният анализ обаче показва съвсем друга картина - икономическият растеж е крайно недостатъчен, за да догоним дори страните в нашата група в ЕС и обрича и следващото поколение български граждани да остане най-бедното в Европа. България има нужда от ускорено догонващо развитие", каза Карадайъ.

Според него през 2019 г. ДПС ще търси диалог и консенсус за приоритетите и програмата за развитие.

"Трябва час по-скоро да се намери решение на важните за българските граждани въпроси, но те няма да се решат от улицата. Те чакат сериозно политическо обсъждане, за да създадем условия за икономически растеж. ДПС призовава всички национално отговорни партии да превърнат 2019 г. в година за намиране на консенсус по политическите и икономическите приоритети на България. И страната ни да има активна роля в ЕС. Дължим го на България и на българските граждани. Така можем да бъде полезни и на Европа", каза още той.