Кандидатите, които се надяват да наследят германския канцлер Ангела Меркел начело на консервативния Християндемократически съюз (ХДС), днес навлизат във финалната фаза на кампанията си.

Тримата водещи кандидати - 56-годишната Анегрет Крамп-Каренбауер, генерален секретар на ХДС, 63-годишният Фридрих Мерц, бивш председател на парламентарната група на консервативния блок в Бундестага и 38-годишният министър на здравеопазването Йенс Шпан тази вечер ще говорят последователно пред привърженици на партията в Берлин.

На партийната проява присъстват членове на ХДС от столицата и провинция Бранденбург. Това е последното от общо осем регионални партийни събрания преди националната партийна конференция на 7 и 8 декември в Хамбург, където 1001 делегати трябва да изберат новия лидер.

Допитване до общественото мнение, проведено от обществената медия А Ер Де и оповестно вчера, показа, че 39 процента от анкетираните предпочитат Крамп-Каренбауер да наследи Меркел. Сред членовете на ХДС този процент скача до 48.

Мерц се нарежда втори с 26 на сто, но подкрепата му сред съпартийците му е 35 процента. Шпан изостава силно и е трети с едва 9 процента обща подкрепа и само 2 на сто в редиците на ХДС.

В телевизионно интервю за Ройтерс Крамп-Каренбауер каза днес, че докато се реши кризата между Русия и Украйна в Азовско море ЕС и САЩ трябва да обмислят дали да не забранят на руски кораби, идващи от Азовско море, да влизат в техни пристанища. "Убедена съм, че агресията дойде от Русия, затова мисля, че трябва да има отговор", каза Крамп-Каренбауер. 

Водещата претендентка за поста на Меркел посочи още, че Германия трябва да е готова да поеме по-голяма отговорност във външната политика и да отделя повече средства за отбрана. Изказването на Крамп-Каренбауер показва, че тя е възприела по-твърд тон от този на Меркел, която призова за деесскалация и диалог.