Кандидатът на ДПС печели днешните частични избори за кмет на плевенското село Буковлък. Това съобщи за БТА председателят на Общинската избирателна комисия в Плевен Ярослав Димитров.

Георги Божинов, предложен от ПП "Движение за права и свободи", е събрал 68.08 на сто от всички гласували. Избирателната активност е 52.98 на сто. Изборният ден протече спокойно - една жалба постъпи в ОИК и тя бе отхвърлена като неоснователна, каза Димитров.

Трима кандидати участваха в надпреварата за кмет на кметството в село Буковлък, община Плевен - Георги Божинов, издигнат от ДПС, Тони Тодоров, кандидат на ПП "Социалдемократическа партия", и Марио Фирков, издигнат от Инициативен комитет.

Около 2800 избиратели имаха право да дадат своя вот в три изборни секции.

До извънредния вот се стигна след кончината на дългогодишния кмет Росен Русанов, който почина тази пролет по време петия си мандат.

На балотаж в казанлъшкото село Копринка ще бъде избран нов кмет

Няма избран кмет на вчерашните частични избори в най-голямото казанлъшко село - Копринка, съобщи за БТА Ваня Иванова, секретар на Община Казанлък. Окончателните резултати определят 515 гласа за кандидата на ДПС Кенан Саид, 407 гласа за кандидата на ГЕРБ Зина Трифонова, които ще бъдат на балотаж следващата неделя. Извън надпреварата остава кандидатът на коалиция "Обединение социалдемократи", Стойчо Василев, за който са гласували 232 от имащите право на глас.

Изборният ден премина успешно. Общо 2226 са избирателите, които имаха право да гласуват изцяло машинно в трите секции, разположени в местното училище, припомни пред БТА Ваня Иванова.

До извънредния вот в Копринка се стигна след решение на Върховния административен съд, с което бяха прекратени правомощията на избрания на предишните избори кмет, заради незакрита в упоменатите срокове търговска фирма.