Когато започне да се отговаря на жалбите от граждани за квартални шумове, тогава ще кажем, че има ред и контрол на територията на общината. Това каза общинският съветник и лидер на БСП-София Калоян Паргов.

По думите му наредбата за обществения ред на територията на Столична община, която бе приета днес от общинските съветници трябва да бъде приложена с участието на общинската полиция.

"В основата на спазването на реда е видеонаблюдението, защото то предоставя възможности за добра комуникация с органите на реда, и да има бърза реакция", посочи той. Според него имаме нужда от адекватно решение при такава ситуация. "Тогава хората ще ни повярват, че имаме система за обществения ред. Във всеки бюджет залагаме за въвеждане на видеонаблюдението в кварталите, в етажните собствености", каза още Паргов.

Според него около 1000 лв. ще струва да се закупи техника за видеонаблюдение във всеки вход и те да бъдат свързани с районните полицейски управления.

"Така ще прекратим обиколките на полицаите в стил "Ну, погоди" по кварталните улички", обясни той.

По думите му така при евентуален проблем да може да се изпраща екип, който да преустанови деяния от криминално естество, ако такова съществува.

"Елементарно, това го има в цяла Европа, видеонаблюдение, свързано с полицията, за да може тя мигновено да реагира", изтъкна Калоян Паргов.