Срещата на "Обединените патриоти" и премиера Бойко Борисов трябваше да стигне до заключение кой ще поеме ролята на Валери Симеонов, след неговата оставка. Уви, до подобно решение не се стигна. Или поне не беше официално обявено. Шефът на кабинета на НФСБ Марияна Николова е спрягана за новия вицепремиер. Това става ясно от програмата на Народното събрание за днешното заседание.

"Липсата на политическа визия кой да поеме вицепремиерския пост е изключително политическо късогледство. Политическата йерархия изисква най-малкото човекът, който ще замести Валери Симеонов, да бъде политически равностоен. Лидерът на партията не може да се замени с шефа на кабинета му. Това, че Николова познава работата на Симеонов, не означава, че тя може да управлява системата, която ще ѝ бъде поверена. Взаимоотношенията между "Патриотите" няма да се повлияят. Не изключвам скандали в малката коалиция в близкото бъдеще", отбеляза политологът Георги Киряков.

Той допълни, че ако скандалите в ОП продължават да тежат на властта и обществото, то нещата ще продължават да циклят на едно и също място. "Напрежението пречи на взимането на важни решения. Зорлем карат хората с тези скандали да се политизират. Има усещане за предсрочни избори. Вече почти не се говори за пълен мандат. Новият хоризонт са предсрочните избори", посочи той в "Денят ON AIR".

Уви, според политолога Атанас Стефанов Марияна Николова е бързо решение, което в крайна сметка е удачно.

"Николова е все пак човек, който е запознат с работата на Валери Симеонов. Ако се търси човек за запълване на вакуума, от това е добър вариант. Замяната на Симеонов с неполитическо лице е добра идея, за да спадне политическото напрежение след изказванията му. Станахме свидетели в много случаи на експертни назначения. "Обединените патриоти" успяват да създават големи скандали, произлизащи от самите тях. Обществото се нагнетява когато властта се занимава със своите проблеми, а не с проблемите на народа", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

"Винаги след разговор с премиера, "Обединените патриоти" се стабилизират. Те нямат много изгода от това да продължават със скандали. Понякога причината е много елементарна - политическото его. Свръхпроизводството на безсмислени скандали не произвежда тежест в общественото мнение", коментира още Стефанов.

Темата на разговора премина и към ролята на президента Румен Радев в непрестанните скандали и протести, които тресат страната. По думите на Киряков задачата на президента е трудна, тъй като той хем иска да вземе позиция за проблемите на хората, хем не иска да се цапа с всекидневните скандали.

"Участието в скандалите няма да донесат на Радев никакви политически дивиденти. За съжаление българският избирател и хората, които активно се занимават с политика, виждат Радев като опозиция. Но той няма такива права", каза той.

Атанас Стефанов изтъква, че протестите из цялата страна не увличат. "Няма голяма протестна вълна или поне не наблюдаваме подобно нещо засега. Вероятно до 2 седмици обществото ще се укроти. С идването на декемврийските празници напрежението ще затихне. Но януари и февруари са опасните месеци за властта", заключи политологът.