"Кугър" са основните военно-транспортни хеликоптери в бойната ни авиация. Хеликоптерът, който вчера се приземи аварийно, е изпълнявал тренировъчна задача по авиомедицинска евакуация, обясниха от Министерството на отбраната.

При такава задача се лети на пределно ниска височина.  При поява на ято птици машината прави рязка маневра и закача електрическите проводници.

Хеликоптерите "Кугър" се използват основно при задачи на силите за специални операции, при бедствия и аварии, за авиомедицинска евакуация. С тях военновъздушните сили вече 10 години дават дежурство за помощ на населението в мирно време.

ВВС разполагат с 12 хеликоптера "Кугър". От тях до вчера летяха 6, днес вече са 5, показа репортаж на btv.bg.

По сведения на Министерството на отбраната от тази година армията реално разполага с един от 5-те налични бойни вертолета Ми-24, от учебните "Бел 206" са изправни 3, а от трите хеликоптера на флота "Пантер" разполагаме с два.

От 5 налични Ми-17 няма нито един изправен, след като при учебен полет на 11 юни тази година се разби единственият транспортен хеликоптер за гасене на пожари, загинаха пилотите, а причината за трагедията беше засекретена от разследващите органи.

По време на учение в Черно море миналата година пък беше изгубен един от трите хеликоптера на флота "Пантер". По време на инцидента загина пилотът. В тъжната хронология е и случаят с други четири жертви преди 15 години, когато при гасене на пожар в Пирин загина екипажът на Ми-17 заедно със служител на пожарна безопасност.

Поне 50 милиона лева са нужни, за да бъде възстановена летателната годност на вертолетите. Включително и за гасене на пожари, защото вече не разполагаме с хеликоптер за тази цел.