В сайта на Министерския съвет беше публикувана стенограмата от заседанието на правителството вчера. От нея става ясен поводът министрите на "Има такъв народ" да напуснат залата, а по-късно лидерът на ИТН Слави Трифонов да обяви, че ги изтегля от коалиционния кабинет.

Частта от стенограмата е за обсъждането на точка 40 - проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, виждам, че сме на точката за бюджета и след като проведохме консултации с партията, която ни е излъчила, искам да заявя следното: това е поредният такъв случай, в който нещо се внася задкулисно в последния момент и без да са приключили преговорите и разговорите по бюджета. Също така не е проведен коалиционен съвет, в който да се изгладят натрупаните доста проблеми, свързани с тази актуализация.

В тази връзка искам да кажа, че в бюджета на МРРБ само има обещани неща за минали периоди за над 3 милиарда лева, обещани от финансовия министър, които ги няма в актуализацията. Това отваря огромна дупка и огромен риск не само пред републиканската пътна мрежа, където са тези проблеми, но и пред бюджета на държавата и финансите като цяло.

На второ място, не са подсигурени средствата, които обещахме всички заедно коалиционно 500 милиона за общините, тези средства също ги няма в актуализацията, въпреки дадените обещания.

Не само тези аргументи, но и аргумента за абсолютно задкулисното внасяне на този бюджет тук в зала и след проведените консултации с партията, която ни е излъчила, ние министрите излъчени от "Има такъв народ" напускаме заседанието на Министерския съвет и се оттегляме за разговори в нашата партия. Следващото ни участие тук ще бъде само след като партията реши това. Благодаря.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Благодаря за коментара.

Искам само да кажа, че думичките като "задкулисно" са абсолютно неуместни, след като този бюджет беше обсъден няколко пъти на експертни съвети и това, че не се дават едни допълнително поискани средства, не мисля, че може да се води за задкулисно, особено когато реформата за КПКОНПИ е спряла, когато наши предложения за назначения в КПКОНПИ са блокирани; когато Закона за КПКОНПИ не се придвижва специално заради Вашата партия. Едновременно с това се искат милиарди да се харчат през строителни компании, чиито собственици знаете на кои са. Моля да отидете и да говорите с Вашата партия, че това правителство няма да допусне да се харчат милиарди без контрола на държавата, без органи като КПКОНПИ, и ако се опитвате да изнудвате, да качвате бюджета на строителните фирми без да осигуряваме контрол, когато всички сме обещали да сме срещу корупцията, в този момент аз мисля, че най-доброто нещо е да отидете към партията си и да говорите по тази тема. Обещахме на българския народ нещо съвсем различно. А когато даваме пари за пенсионери, които могат да паднат под линията на бедност и вместо това искаме едни строителни компании да получат едни повече пари вместо тях, аз лично заставам на страната на пенсионерите. Благодаря ви.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Уважаеми господин министър-председател, това, което казвате не отговаря на истината. Смятам, че това, което говорите не е свързано с актуализацията на бюджета.

На първо място, средствата, за които говорим са същите онези средства заминал период, които Вие одобрихте и защитихте пред Народното събрание и именно Народното събрание контролира тези така наречени от Вас средства за престъпни фирми или какви там ги наричате.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Така наречените "бебета", както вие ги наричате.

ГРОЗДАН КАРАДЖОВ: Няма значение, казвам Ви следното нещо: тези пари са под контрола на Народното събрание, дори аз нямам някакъв реален контрол върху тях. Да се опитвате да прехвърляте това върху "Има такъв народ" при условие, че се справихме с едни от най-тежките кризи, включително и с Ваша помощ, за което Ви благодаря, е мек оказано непочтено, също както беше внесен и този бюджет.

КИРИЛ ПЕТКОВ: Желая ви приятен ден.

(Вицепремиерът по регионалното развитие и благоустройството и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов, министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на младежта и спорта Радостин Василев излизат от залата на Министерския съвет)