Политици коментираха изненадващата оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов. По-рано днес той заяви пред премиера Бойко Борисов желанието си да напусне правителството, но все още то не е одобрено от него, тъй като първо трябва да я обсъди с коалиционните партньори. Мотивите на Кирилов не бяха обявени, до момента той беше част от екипа, който писа предложенията за нова Конституция на ГЕРБ.

При ремонта на кабинета неотдавна министър-председателят не се раздели с Кирилов, макар малко преди това публично да му забрани да публикува постове във Фейсбук, след като сравни лидера на "Да, България" с анимационния герой Спондж Боб.

"Оставките са личен акт, а премиерът е човекът, който ги предлага на Народното събрание. Доколкото разбирам, а така е и по коалиционно споразумение, това предстои след разговори с коалиционните партньори", заяви пред "Фокус" министърът на транспорта Росен Желязков, който уточни, че е научил новината от медиите. 

Очаква се до 2 септември Кирилов на практика да остане на поста, макар и с подадена оставка, защото дотогава парламентът е във ваканция и няма кой да я гласува.

Засега коалиционният партньор на ГЕРБ - ВМРО, се въздържа от коментар за оставката на Кирилов с мотива, че има коалиционно споразумение, че квотата за правосъдното министерство е на ГЕРБ и тяхно ще е решението дали да се приеме тя.

"За мен е изненада тази оставка на министър Данаил Кирилов", каза пък пред БНР депутатът от НФСБ Христиан Митев, зам.-председател на правната комисия в Народното събрание.

Той посочи, че не може да я коментира, защото не са ясни мотивите за нея.

От БСП определиха оставката като опит на Борисов да тушира протестното недоволство:

"Основното искане на протестиращите е, ние сме го заявявали, оставка на целия кабинет", каза депутатът от левицата Филип Попов пред БНР.

"Оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов не решава нищо", допълни пред "Фокус" народният представител от БСП Явор Божанков, според когото тя по никакъв начин не може да промени позицията на социалистите за неподкрепа на инициативата за промени в Конституцията и свикване на ВНС.

"Министър Кирилов ще го запомнят като министър, който подаде оставка заради собствената си простотия и заради това, че не носи на майтап. Реално той беше свален от една Фейсбуггрупа, в която десетки хиляди хора се присъединиха само за ден. Той можеше да каже на черното "бяло". Той като юрист беше в състояние да сгази всички принципи на правото и да защити нещо наречено "конституция", въпреки че то не е такова. Той трябва да си тръгне заедно с цялото правителство, но те предприемат този ход, за да свалят напрежението", добави Божанков.

По думите му Кирилов е събрал твърде много подигравки, които започват да се лепят и на управлението, и това вече носи повече негатив, отколкото позитив.

От ДПС отказват коментар.

В писмена позиция лидерът на "Воля" Веселин Марешки обаче заяви, че "кърпенето на парче на правителството не е изход от създалата се ситуация"

"Най-разумното в момента е съставяне на правителство от експерти с високо обществено доверие, което да е подкрепено от възможно най-много партии, включително и извънпарламентарни. Един такъв широк кабинет трябва да има две основни задачи - да преведе страната през кризата есента и зимата, и второ - да организира честни и прозрачни избори", отбеляза той.

Лидерът на извънпарламентарната формация "Да, България!" и бивш министър на правосъдието пък не спести критиките си към Кирилов.

"Един анимационен герой може да си отиде, но целта е запазването на семейството. И не става дума за семейство Флинтстоун. Става дума за семейството Борисов - Гешев - Пеевски, за мафиотското семейство", каза Христо Иванов пред БНР.

Той имаше предвид шегите в социалните мрежи с Кирилов, които го сравняват с друг анимационен герой - Барни Ръбъл.

Самият Кирилов коментира преди дни това с думите:

"На мен ми викат година и половина Барни Ръбъл напоително всички членове на една политическа партия. Аз за няколко часа нарекох колега-политик Спондж Боб и виждате каква е реакцията. Колко честолюбива, колко истерична, та телефони, та..."Аз имам списък, ще публикувам списъка. 250 члена, ежедневно получавам по три покани. Странното е, това не мога да разбера на тия колеги - хем иронизират, хем се подиграват, хем изливат гняв, а пращат покани за приятелство". 

След тези негови думи във Фейсбук беше създадена "Група на наричащите Дани Кирилов с името Барни Ръбъл" и само за два дни членовете й набъбнаха до около 20 000 души. 

Междувременно в същата група беше разпространена стара реплика на министъра в оставка. Тя е отговор на коментар на критикуваща го дама - Роси Михова, която пише, че й е жал за хората, на които той е министър. А Кирилов отвръща: "Идея нямате на мен колко ми е жал за Вас, уважаема госпожо. Сега можете да се оплачете, че сте репресирана и потисната и цялата безумно красива сган да ви е съпричастна. Успех в това споделено страдание".

Тръгнаха коментари, че именно тези думи са причина за оставката или поне са я катализирали още повече.