Правителството отпусна 1,612 млн. лева за спешен ремонт на камбанарията на храм-паметника манастир "Рождество Христово" на Шипка. Това обяви във Facebook премиерът Бойко Борисов.

"Само най-голямата камбана в Светата обител е 12 тона, затова когато бие, се чува от Шипка до Казанлък", написа той.

"Манастирът "Рождество Христово" е един от символите на българското Освобождение, а скоро ще се чества паметна 120-годишнина от освещаването на храма. Старозагорският митрополит Киприан и финансовият министър Кирил Ананиев ме информираха, че за укрепването на храма вече има изготвен план и днес одобрихме финансирането. След ремонта манастирът ще посреща многобройните поклонници от страната и чужбина още по-красив и величествен", се казва още в поста на премиера.

Във видеото към поста Борисов изтъква още, че камбанарията на храма на Шипка е само с няколко сантиметра по-ниска от тази на катедралния храм "Александър Невски" в София и десетилетия не е ремонтирана. Гредите обаче били много стари, а от вибрациите падали орнаменти. Именно затова била опасна в момента и рискът да се срути бил огромен.

Владика, областен управител и кмет благодариха на правителството за дарените средства

Старозагорският митрополит Киприан, областният управител на Стара Загора Гергана Мшкова и кметът на Казанлък Галина Стоянова благодариха на правителството за дарените средства за храм-паметника манастир "Рождество Христово" - Шипка. Това стана на пресконференция в подножието на историческия храм.

"Изказвам благодарност на премиера и на Министерски съвет за отпуснатите средства. Всички те знаят, че в тежки моменти, единственото, което ни спасява е вярата. Държавата за пореден път показа, че помага в страшните времена. Надяваме се, че ще помага и занапред. Този храм и тази камбанария винаги ще напомнят за свободата ни", каза архиереят пред журналисти минути след вземането на решението за отпускането на средствата.

Срокът, който е зададен за ремонтните дейности е минимум година, защото през зимния сезон ще могат да се отстраняват единствено компрометираните части. Фирмата изпълнител ще бъде избрана на заседание на Епархийския съвет.

В началото на годината старозагорският митрополит Киприан алармира, че 53-метровата кула на манастира се руши и повече от година най-голямата камбана на обителта остава неизползвана, защото вибрациите причиняват разрушения и падане на отломки. Обявена бе и дарителска сметка за събиране на 1 млн. лева за извършването на ремонта.

Преди 10-тина години е правен ремонт, но явно не достатъчно качествен, обясни тогава митрополит Киприан, а архитект Петър Влахов посочи, че конструктивното състояние на кулата е много тревожно - има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см по цялата периферия на носещите колони на камбанарията. "Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият много съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция", каза той и обяви, че австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата, както и е в готовност да изработи тухли с идентична структура.

Шипченският манастир "Рождество Христово" е действащ православен манастир в град Шипка, община Казанлък. Разположен в северозападните покрайнини на града, манастирският комплекс включва църква, монашески корпус, поклонническа сграда, приют и духовна семинария.