Премиерите в ротация, излъчени от ГЕРБ и ПП-ДБ, Мария Габриел и Николай Денков обявиха заедно състава на кабинета на трибунка в парламента след края на преговорите. Сред министрите има по един политик от всяка от трите политически сили - Мария Габриел от ГЕРБ, Асен Василев от ПП и Атанас Славов от "Демократична България". Вторият от ПП е самият премиер Николай Денков. Останалите министри са експерти.

Името на Атанас Славов бе горещата изненада в състава, след като по-рано днес се заговори неофициално, че все още се преговаря кой да бъде министър на правосъдието. Славов е конституционалист и преподавател по конституционно право, а в хода на срещите с ДПС стана ясно, че се обсъжда и промяна в първоначалния вариант на номинацията за министър на правосъдието и конституционна реформа.

Така, успоредно с министрите, от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ договориха с ДПС и конституционно мнозинство от 160 гласа, след като проведоха две срещи в парламента с участието на лидерите на формациите Христо Иванов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, депутата Делян Пеевски и номинираните за премиери Мария Габриел и Николай Денков. 

Именно Габриел уточни, че освен за разбирателство за правителство, е било постигнато и разбирателство за конституционни промени.

"С ДПС разговаряхме за това как да осигурим мнозинство за осъществяване на конституционната реформа, тъй като няма как да стане само с промени в законите. В крайна сметка успяхме да осигурим подкрепа от 160 депутати за конституционна реформа", отбеляза и кандидатът за премиер от ГЕРБ-СДС.

В отговор на въпроса какво са обсъждали цял ден днес с парламентарната група на ДПС, Николай Денков пък увери, че не е имало "механизми и скрити договорки".

"Говорихме как трябва да се извършват съответните промени в Конституцията, как да се подходи към смяната на регулаторите, така че да не се чувства някой изключен от процесите, като това ще се случва ясно и прозрачно. Примерно за регулаторите ще се обсъждат кандидатите, но те ще са представени в парламента. От този тип бяха дискусиите, за механизми, а не за скрити договорки", каза кандидатът за министър-председател от ПП.

Папката с изпълнения мандат ще връчат на президента в понеделник в 11.00 часа, обяви Денков.

Съставът на кабинета се избистри след след финални преговори в парламента и последвало одобрение на предложенията за министри от националните ръководства във вътрешнопартиен формат. Двете коалиции се разбраха за общо правителство с премиер Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел, която ще оглави МС след 9 месеца на ротация.

Днес обаче изненадващо в совалките се включиха и от ДПС, след като лидерът Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски проведоха две поредни срещи в парламента, в стаята на движението, с мандатоносителите от ПП-ДБ и партньорите им от ГЕРБ-СДС. 

От проектосъстава на правителството, по време на вчерашния дълъг преговорен ден, бяха извадени няколко политически фигури на ПП и заменени с експерти. Така единственият политик от тяхната формация до днес сутринта остана Асен Василев - като министър и вицепремиер. В състава на кабинета обаче в последния миг днес влезе и депутат от ДБ - юристът и преподавател по конституционно право Атанас Славов, който ще оглави правосъдието. Денков не отговори кое е наложило смяната на първоначално номинирания досегашен зам.-министър Емил Дечев с депутата от "Да, България".

Ето ги и финално одобрените от политическите сили имена на министри в кабинета "Денков"

  • Николай Денков - ротационен министър-председател за първите 9 месеца;
  • Мария Габриел - вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца;
  • Асен Василев - министър на финансите и вицепремиер по еврофондовете;
  • Калин Стоянов - министър на вътрешните работи;
  • Тодор Тагарев - министър на отбраната;
  • Юлиан Попов - министър на околната среда и водите;
  • Румен Радев /зам.-председател на АИКБ/ - министър на енергетиката;
  • Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;
  • Кирил Вътев - министър на земеделието и храните;
  • Проф. Галин Цоков - министър на образованието и науката;
  • Кръстю Кръстев - министър на културата;
  • Богдан Богданов - министър на икономиката и индустрията;
  • Милена Стойчева - министър на иновациите и растежа;
  • Иванка Шалапатова - министър на труда и социалната политика;
  • Атанас Славов- министър на правосъдието;
  • Георги Гвоздейков - министър на транспорта и съобщенията;
  • Проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването;
  • Зарица Димкова - министър на туризма;
  • Александър Йоловски - министър на електронното управление;
  • Димитър Илиев - министър на младежта и спорта.

"Осъзнаваме двамата с Мария Габриел колко трудно ще бъде в следващите дни, но сме убедени, че тази крачка е полезна за България", заяви номинираният за премиер с първата ротация Николай Денков, като наблегна, че без бюджет следващите месеци могат да бъдат много тежки. "Поемаме този риск с ясното съзнание, че ако тези промени тръгнат в грешна посока, ние сме казали, че ще си подадем оставката. Така че, не трябва да има илюзия в това отношение", декларира Денков.

"Много дълги бяха разговорите, преговорите изключително тежки", добави и бъдещият вицепремиер Мария Габриел.

Габриел, която сега ще бъде вицепремиер, изчете декларация от името на двата премиери в ротация. В нея се успокояват чиновниците от държавната администрация, че ако работят добре, не са застрашени от чистка.

"Ние заставаме зад всеки един служител от администрацията, който отговаря на всички професионални и етични стандарти за заеманата длъжност и с работата си е показал, че защитава интересите на държавата и гражданите", прочете Габриел. "Същевременно ще работим за непрекъснатото подобряване на ефективността и качеството на публичната администрация в България, заяви тя. Силното и ефективно държавно управление е немислимо без професионална, ефективна и отлично подготвена публична администрация", се посочва още в декларацията.

"Благодаря за търпението, благодаря на всички български граждани. Благодаря на акад. Денков освен за търпението и за диалога, искам да благодаря на ГЕРБ-СДС ПП-ДБ и ДПС за това, че сложиха интересите на гражданите над партийните и ясно заявиха евроатлантическата ориентация на страната", заяви бившата еврокомисарка.

А бъдещият премиер Николай Денков отказа двамата да коментират поискания имунитет на Бойко Борисов с аргумента, че имат нужда от глътка въздух след дългите и уморителни преговори.

Така в понеделник президентът ще получи папката с изпълнен втори мандат, въпреки апела на Румен Радев да му я върнат разна.

Срещу кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обявиха не само президентът, но и БСП, и "Възраждане". От ДПС първоначално бяха против, но смениха позицията си и в рамките на днешния ден вече заявиха, че няма да пречат на кабинета. Аргументът им е, че и те искат конституционна реформа, за която пък трябва парламентарно време. "Няма да пречим да си съставят кабинет, но не участваме в него", обяви Мустафа Карадайъ.