Несигурност се усеща у нас заради коронавирусната криза - хората не знаят нито дали ще получат медицинска помощ, нито за какво точно харчи милиони правителството. Това коментира в студиото на "Тази сутрин" по bTV вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Нямаме област, община и село, където да нямаме проблеми със заразата и неадекватните мерки, които правителството предприема. Неадекватни, защото от пролетта досега отидохме в двата полюса - при една прекалена стагнация, страх и стрес, които предизвика кампанията на правителството през пролетта, сега при една пълна либерализация вчера беше важно да бъде показано на двама лекари, на двама професори как бучи маркировката на магистралата", коментира тя.

Според нея не е нужно пълно затваряне на държавата, а адекватни мерки, каквито се правят в други европейски държави и които в крайна сметка водят до спадане на темпа на новозаболели.

"Най-тревожното е, че хората не вярват в мерките, които се предлагат от правителството - прекалено много бяха лъгани в последните месеци. Не вярват дори в това, че парите, които се казват след всяко заседание на МС за здравната система ще бъдат дадени. Не се знае за какво се изразходват тези средства - знаем само едни суми, милиони. Цифри, които създават впечатлението, че правителството много дава, но за какво дава?", запита Йотова.

Тя призова за мащабен форум с участието на ръководителите на болници, в рамките на който да се изясни какви са нуждите на системата и как може държавата да отговори на тях.

Йотова засегна и външнополитическата тематика и въпросът със Северна Македония и ЕС. "Смятам, че българското правителство не казва цялата истина около последните дни. Вероятно има проект, който ще бъде предложен на срещата на външните министри на 17 ноември", отбеляза тя във връзка с отказа да пуснем Скопие да преговаря за приемане в съюза без изчистване на двустранните въпроси.

Според вицепрезидента нашата страна е обект на натиск за "компромис", а не бива да отстъпваме от своето: "Едно са венците, прегръдките пред паметниците, друго е твърдата позиция на България".