"Много лесно употребяваме думи като почтеност и промяна, но те задължават много и носят след себе си много отговорности" - така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира в Свищов новия политически проект на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев - "Продължаваме промяната". А относно предстоящите избори съобщи, че Инициативен комитет ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова за президентска двойка.

Вицепрезидентът се надява, когато новата партия стане част от следващия парламент, да запомни онова, с което тръгна - да търси широка коалиция.

"Почтени хора има в целия политически спектър, надявам се да събере онези, които действително могат да създадат мощната алтернатива, за която говорим с президента вече четири години - за промяна на страната в посока на това да се върне държавността, в посока на това да има законност, ред и справедливост за всички", посочи вицепрезидентът, цитирана от БТА.

Според Йотова партията на бившите министри от служебното правителство ще привлече много млади хора и според първите заявки ще бъде по-скоро центристка партия. "Струва ми се, от първите заявки, по-скоро това ще бъде една центристка партия, която много ми прилича на начина, по който през 2017 г. стартира партията "Франция напред" на г-н Макрон. Много ми прилича на програмата на "Граждани в Испания", това също е центристка партия. Вероятно тези млади хора ще търсят своята политическа реализация в този спектър", допусна тя. 

Йотова изрази надежда следващият парламент да бъде съставен от много повече "читави хора" от заявените 121, които да си стиснат ръцете върху пет или шест приоритета, за които всички говорят.

"Ние имаме много добър старт и стабилност, въпреки политическото говорене служебният кабинет показа, че може да гарантира сигурността на българските граждани, особено в условията на криза, на COVID-19 и на неизвестността, която ни чака", подчерта тя и допълни, че служебният кабинет е временен и това не бива да се забравя.

"Много се надявам, че следващият парламент ще роди стабилно правителство и в една парламентарна република в кратки срокове ще бъдат компенсирани годините, които са изгубени", посочи още тя.

Инициативен комитет ще издигне Румен Радев и Илияна Йотова за президентска двойка на изборите

Йотова заяви, че съвсем скоро ще бъде обявен инициативният комитет за издигането на кандидат-президентската двойка, съобразно сроковете на ЦИК. В него ще има хора с най-различни политически цветове и идеи, но "смея да твърдя, че сред тях ще бъде цветът на България". Йотова подчерта, че винаги ще бъде част от лявото политическо пространство, затова не се съмнява в подкрепата на българските социалисти и на лявомислещите хора.

В Свищов вицепрезидентът участва в откриването на учебната година в Стопанската академия "Д.А. Ценов".